Nalewka rozmarynowa - przepis składniki i przygotowanie
Z pieprzem i cytryną!
Opublikowano: 20.08.2015, 06:08
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
 - kilka ziaren czarnego pieprzu
 - skórka z jednej cytryny
 - 1/2 czystej wódki
 - 50 dag cukru
 - 1 l wody
 - 1/2 l spirytusu 96%
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na nalewkę rozmarynową!
- Rozmaryn opłucz, osusz.
 - Umieść w słoju razem z pieprzem i skórką zdjętą z cytryny.
 - Zalej wódką.
 - Szczelnie zamknij, odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
 - Płyn zlej, przefiltruj na sicie wyłożonym papierowym filtrem do kawy.
 - Dodaj do niego syrop ugotowany z cukru i wody (przestudzony) oraz spirytus.
 - Całość szczelnie zamknij, odstaw na tydzień w ciepłe miejsce.
 - Każdego dnia zamieszaj.
 - Nalewkę rozlej do butelek, szczelnie zamknij.
 - Odstaw na 4 miesiące w chłodne miejsce, by dojrzała.
 
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
	Nalewka z czarnej porzeczki - prosty przepis
	Jak zrobić korniszony?
	Nalewka z wiśni - przepis Beaty Tyszkiewicz
	Sok z mirabelek - przepis
Reklama
Reklama
Reklama

