Nalewka muszkatołowa

Opublikowano: 05.09.2008, 22:26
Reklama
Składniki:
3 szklanki spirytusu,
1 szklanka wódki,
1 szklanka wody,
2 łyżki cukru,
1 łyżka miodu,
3 starte gałki muszkatołowej,
2 łyżki rodzynek,
0,5 szklanki koniaku.
Reklama
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem i miodem. Pozostawić do ostygnięcia. Do gąsiorka wsypać startą gałkę muszkatołową. Zalać wodą z cukrem, wódką i spirytusem. Mocno potrząsnąć. Odstawić na 4 miesiące. Co jakiś czas mocno potrząsnąć gąsiorkiem. Umyć i osuszyć rodzynki. Wsypać do koniaku na cztery godziny. Przefiltrować zawartość gąsiorka. Rozlać do butelek - do każdej wsypać po kilka odsączonych rodzynek. Zakryć. Butelki mają leżakować przez rok.
Reklama
Reklama
Reklama