Nalewka goździkowo-cynamonowa - remedium na zimowe wieczory
Nalewka goździkowo-cynamonowa to bezkonkurencyjny zwycięzca w kategorii domowych alkoholi, idealnych na zimową rozgrzewkę!
Opublikowano: 05.09.2008, 15:19
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 szklanki spirytusu,
- 1 szklanka koniaku,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki wody,
- 15 goździków,
- laska wanilii,
- kawałek kory cynamonu.
Reklama
Przygotowanie:
- Goździki, pokruszony cynamon i pokrojoną wanilię wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować. Przykryć. Gotować jeszcze 10 minut. Odstawić na noc pod przykryciem.
- Przecedzić przez gazę, wymieszać z koniakiem i spirytusem. Wlać do gąsiorka. Przykryć. Pozostawić na dwa dni. Rozlać do butelek.
- Odstawić do ciemnego miejsca na pół roku.
Reklama
Reklama
Reklama