Miodna nalewka z pigwy

Opublikowano: 08.09.2008, 17:17
Reklama
Składniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy,
1 litr wódki,
1 szklanka cukru,
2/3 szklanki miodu lipowego,
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu,
sok i skórka z połowy pomarańczy,
50 ml ciemnego rumu.
Reklama
Przygotowanie:
Z umytych owoców usunąć pestki. Pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki. Dokładnie zamknąć. Pozostawić na słońcu na 1,5 miesiąca. Po czym płyn zlać do butelki. Wymieszać pigwę z cukrem. Odstawić na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem. Syrop wymieszać z nalewką, miodem, sokiem i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rumem i ziołem. Pozostawić na 21 dni. Przefiltrować do butelek. Odstawić na trzy miesiące.
Reklama
Reklama
Reklama