Reklama
Składniki:

1 litr spirytusu,
2 litr przegotowanej wody,
4 kg cukru,
1 szklanka koniaku,
2,5 dag kolendry,
po 0,2 dag anyżu, mięty pieprzowej,szałwi,
0,4 dag korzenia arcydzięgla,
0,2 dag szafranu.

Reklama
Przygotowanie:

W słoju wymieszać zioła z dwoma szklankami spirytusu. Dokładnie zamknąć. Pozostawić w chłodnym miesjcu na 12 dni. Co jakiś czas potrząsać słojem. Szafran zalać w małym słoiku 10 dag spirytusu. Dokłądnie zamknąć. Zagotować wodę z cukrem. Usunąć szumowiny. Zdjąć z ognia. Do gorącego syropu wlewać kolejno najpierw czysty spirytus, po czym przecedzony macerat szafranowy i ziołowy oraz koniak. Wymieszać. Rozlać do butelek. Dokładnie zamknąć. Odstawić na pół roku.

Reklama
Reklama
Reklama