Reklama
Składniki:

1 kg owoców tarniny,
6 goździków,
kawałek cynamonu,
0,5 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej,
4 szklanki wódki,
1 szklanki spirytusu,
50 dag cukru,
2 szklanki wody.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte owoce osuszyć w lekko nagrzanym piekarniku. Usunąć pestki. Rozgnieść miąższ i nasionka z 10 - 12 pestek. Wrzucić do słoja. Wsypać korzenie. Zalać wódką i spirytusem. Przykryć. Odstawić na 10 dni. Następnie przecisnąć przez gęstą ściereczkę. Wodę zagotowac z cukrem. Usunąć szumowiny. Pozostawić do ostygnięcia. Połączyć z maceratem. Wlać do gąsiorka. Odstawić na 3 dni. Przefiltrować przez gazę do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na 5 miesięcy.

Reklama
Reklama
Reklama