Reklama
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży,
skórka z dwóch pomarańczy,
kawałek cynamonu,
5 szklanek winiaku,
1 szklanka spirytusu,
2 szkanki miodu,
1 szklanka wody.
Reklama
Przygotowanie:
Z umytych i osuszonych owoców usunąć pestki i kłujące włoski. Pokroić i razem z cieniutko pokrojoną skórką pomarańczy i pokruszonym cynamonem wrzucić do słoja. Zalać winiakiem i spirytusem. Dokładnie zakryć. Postawić na słońcu na dwa tygodnie. Codziennie potrząsać słojem. Wodę zagotować z miodem. Usunąć szumowiny. Delikatnie ostudzić. Wymieszać z przecedzonym maceratem różanym. Wlać do słoja. Zamieszać. Odstawić na 3 dni. Przefiltrować przez gazę do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na miesiąc.
Reklama
Reklama
Reklama