Likier pomarańczowy - przepis na domowy trunek z pomarańczy
Domowej roboty likier pomarańczowy można pić jak trunek lub stosować w roli dodatku do deserów i dań. Na 250 ml spirytusu, wódki i wody użyj 5 dużych pomarańczy.
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 ml spirytusu 96%,
 - 250 ml wódki,
 - 250 ml wody,
 - 5 dużych pomarańczy,
 - 1 szklanka cukru.
 
Przygotowanie:
Domowy likier z pomarańczy ma intensywny zapach i smak, zwłaszcza, jeśli przygotujesz go późną jesienią lub zimą, gdy owoce są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne.
Likier z pomarańczy robi się naprawdę łatwo, ale trzeba pamiętać, że należy odstawić go na około 3 miesiące.
Zobacz jak zrobić likier pomarańczowy:
- Pomarańcze wyszoruj dokładnie i sparz ich skórkę. Następnie owoce obierz, a skórkę pokrój w cienkie paski.
 - Skórkę z pomarańczy przełóż do dużego szklanego słoja.
 - Wodę wlej do garnka, dodaj cukier i podgrzej, aż się rozpuści.
 - Wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj do syropu cukrowego.
 - Dodaj spirytus i wódkę, roztworem zalej skórkę pomarańczową, naczynie szczelnie zakręć i odstaw w ciemne miejsce na około 3 miesiące.
 - Przez pierwszy tydzień codziennie potrząsaj słojem, następnie zmniejsz częstotliwość - potrząsaj naczyniem raz w tygodniu.
 - Po upływie 3 miesięcy odkręć słój, przecedź płyn i rozlej likier pomarańczowy do butelek.
 
Jeśli chcesz zrobić likier pomarańczowy szybciej, możesz skrócić czas z 3 miesięcy do 2 tygodni. Likier pomarańczowy nie będzie jednak tak aromatyczny i bogaty w smaku.
	Zobacz przepisy na inne likiery:
	Likier z kukułek na wódce - prosty przepis
	Limoncello - cytrynowy likier na spirytusie
	Ratafia - lekki owocowy likier

