Reklama
Składniki:

25 dag płatków pachnącej róży, goździków ogrodowych i fiołków pachnących,
3 szklanki winiaku,
0,5 szklanki spirytusu,
1 szklanka miodu,
0,5 szklanki przegotowanej wody,
3 goździki,
kawałek kory cynamonu.

Reklama
Przygotowanie:

Z płątków usunąć białe (gorzkie) nasady. Płatki, fiołki, pokruszony cynamon i goździki wsypać do słoja. Zalać koniakiem i spirytusem. Dokładnie zamknąć. Postawić na słońcu na miesiąc. Co jakiś czas potrząsnąć słojem. Zagotować wodę z miodem. Usunąć szumowiny. Zdjąć z ognia. Wymieszać z przefiltrowanym alkoholem. Ponownie wlać do słoja. Odstawić na trzy dni. Przefiltrować do butelek. Odstawić w chłodne miesce na 5 miesięcy.

Reklama
Reklama
Reklama