Kompot z suszu

Składniki:
- kawałek cynamonu
- kilka goździków
- cukier do smaku
- 25 dag mieszanych suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli, rodzynek
- 1 cytryna
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- pół szklanki czerwonego słodkiego wina
Przygotowanie:
Suszone owoce opłukać, dokładnie osączyć, zalać ciepłą przegotowaną wodą, odstawić na godzinę. Cytrynę wyszorować, obrać, dodać do suszonych owoców część skórki. Rondel z owocami wstawić na gaz, dodać goździki i kawałek cynamonu, gotować pod przykryciem 10 minut od chwili zagotowania. Kompot zestawić, przestudzić, przecedzić. Posłodzić do smaku, schłodzić, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wlać pół szklanki słodkiego czerwonego wina, dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Rada: W kompocie można pozostawić owoce, natomiast koniecznie trzeba wyjąć przyprawy (cynamon, goździki), bo będzie miał gorzkawy smak.
Źródło: "Przyjaciółka"