Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Opublikowano: 16.09.2020, 12:29
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ok. 1/2 kg dyni (najlepiej hokkaido),
 - 4 łyżki octu winnego,
 - 6 goździków,
 - 1/2 szklanki cukru,
 - cynamon - ilość według upodobań,
 - 2 l wody.
 
Przygotowanie:
Smak i aromat kompotu z dyni to esencja jesieni. Najlepiej wykorzystać dynię hokkaido, chociaż napój z odmiany piżmowej również będzie pyszny.
- Dynię obierz, pokrój w małą kostkę i pozbaw pestek.
 - Do garnka z grubym dnem wlej 2 litry wody, dodaj dynię.
 - Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka.
 - Kiedy dynia zmięknie i zacznie nawet lekko się rozpadać, do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki, a także cynamon.
 - Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.
 
	Zobacz więcej przepisów na dania z dynią:
	Przetwory z dyni
	Dynia w occie
	Ciasto z dyni
	Zupa z dyni na różne sposoby
	Pumpkin Spice Latte
	Nalewka z dyni
	Zupa z dyni Magdy Gessler
	Dynia hokkaido - przepisy
Reklama
Reklama
Reklama

