Straszne i kolorowe drinki na Halloween: pyszne przepisy dla dorosłych i dzieci
Drinki na Halloween możesz przygotować na bazie alkoholu lub soku. Cmentarny duch, oczy zombie czy zastrzyk wampira to propozycje, którymi zaskoczysz swoich gości podczas strasznego spotkania przy horrorach i opowiadaniu historii. Sprawdź, jak zrobić te pyszne drinki w wersji alkoholowej i bez.

Drinki na Halloween możesz zrobić w tradycyjnej, alkoholowej wersji lub bez alkoholu, aby mogły sięgnąć po nie także maluchy. Z ich wykonaniem poradzisz sobie bez problemu, a cały efekt uzyskasz przy pomocy przeróżnych dodatków.
Nie chodzi o to, by wyglądały przesadnie estetycznie, ponieważ drinki na Halloween powinny raczej prezentować się przerażająco. Co wcale nie znaczy, że nie są pyszne.
Spis treści:
Drinki na Halloween: krwawa Mary
"I cytrynka, oliwka, tomato i gorzała" - tak o tym lub podobnym popularnym drinku w filmie "Kiler" mówił Siara. Jednak ten klasyczny przepis możesz wzbogacić o pikantny akcent w postaci sosu tabasco czy szczyptę pieprzu.
Składniki:
- 30 ml wódki,
 - 1 szklanka soku pomidorowego,
 - szczypta soli,
 - szczypta pieprzu,
 - łyżeczka Tabasco,
 - ½ łyżeczki sosu Worchester,
 - kawałeczki selera naciowego i/lub marchewki.
 
Sposób przygotowania:
- Sok pomidorowy wymieszaj dokładnie z tabasco i sosem Worchester. Dopraw solą i pieprzem. Dolej wódkę.
 - Przelej do słoiczka lub dekoracyjnej szklanki i udekoruj selerem naciowym lub marchewką.
 - Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań na Halloween.
 

Drinki na Halloween: oczy zombie
Owocowe drinki idealnie sprawdzają się podczas imprezowych wieczorów, nie tylko przy okazji Halloween. W wersji bezalkoholowej rum możesz zastąpić napojem gazowanym typu sprite - efekt będzie bardzo dobry, a może i nawet lepszy!
Składniki:
- 50 ml rumu (w wersji bezalkoholowej sprite),
 - pół szklanki soku malinowego,
 - 1/4 szklanki mleczka kokosowego,
 - 1/4 szklanki soku ananasowego,
 - sok z cytryny,
 - miąższ z liczi,
 - oliwka,
 - wykałaczka.
 
Sposób przygotowania:
- Sok malinowy i ananasowy dokładnie wymieszaj i wlej cienkim strumieniem mleczko kokosowe.
 - Następnie dodaj sok z cytryny i rum bądź sprite.
 - Dokładnie wymieszaj, pozostawiając białe smugi z mleczka kokosowego.
 - Z miąższu liczi wyciągnij czarną pestkę i włóż oliwkę.
 - Całość nabij na wykałaczkę i połóż na szklance.
 

Drinki na Halloween: zastrzyk wampira
W tym drinku chodzi przede wszystkim o efekt, choć smak także jest doskonały. To ciekawa propozycja, która na pewno spodoba się maluchom - w końcu one uwielbiają eksperymentować i bawić się podczas próbowania nowych rzeczy.
Składniki:
- 1 opakowanie przezroczystej galaretki,
 - sok truskawkowy lub malinowy,
 - woda gazowana,
 - tonik,
 - cząstki cytryny,
 - łyżeczka cukru pudru.
 
Sposób przygotowania:
- Przyrządź galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj sok truskawkowy lub malinowy. Pozostaw do lekkiego stężenia.
 - Do nowych, wyparzonych strzykawek wlej lekko ostudzoną galaretkę.
 - Do szklanek wlej wodę gazowaną wymieszaną z tonikiem i cukrem pudrem.
 - Włóż strzykawkę z tężejącą galaretką.
 - Wyciśnij w trakcie picia. Pij z sokiem z cytryny.
 

Drinki na Halloween dla dzieci: cmentarny duch
Ten drink na Halloween to klasyka okazjonalnych drinków. By go przygotować, wystarczy zaledwie kilka składników.
Składniki:
- 100 ml soku z czarnej porzeczki,
 - 100 ml napoju czarnego Frugo,
 - łyżka cukru,
 - 40 ml bezkofeinowej kawy.
 
Sposób przygotowania:
- Zaparz kawę i odstaw do wystygnięcia. Jeśli chcesz, możesz ją posłodzić cukrem pudrem.
 - Brzeg kieliszka zamocz w zimnej wodzie, a następnie obtocz w cukrze.
 - Do środka ostrożnie wlej kawę, a następnie napój i sok. Zamieszaj.
 

Drink na Halloween z dyni
Dzieciaki, ale także dorośli, uwielbiają dynie. To prawdziwy halloweenowy i jesienny klasyk. Ten drink może być zarówno napojem, jak i słodkim deserem imprezowym.
Składniki:
- 300 g puree z dyni,
 - 100 g kogla-mogla,
 - 1/4 szklanki soku z cytryny,
 - 150 ml kremówki (opcjonalnie)
 - szczypta soli,
 - szczypta cynamonu.
 
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, pokrój na kawałki i upiecz. Gdy lekko ostygnie, zmiksuj i przetrzyj przez sito. Będziesz potrzebować 300 g gotowego puree.
 - Jajka sparz wrzątkiem.
 - Kogel-mogel utrzyj z 3 żółtek na gładką i puszystą masę.
 - Możesz ułatwić to sobie, przekładając je do kąpieli wodnej.
 - Następnie połącz dwie masy i dopraw solą i cynamonem. Przelej do słoiczka.
 - Kremówkę (jeśli używasz) ubij na sztywno i udekoruj nią wierzch koktajlu.
 

Pierwotna treść artykułu została opublikowana 30.10.2018. Artykuł powstał na podstawie tekstu Sylwii Kazimierczuk.
Czytaj także:
	Muffinki na Halloween
	Mumie z ciasta francuskiego
	Ciasteczka z pająkami na Halloween

