Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.

Podstawowy przepis na wino z czarnej porzeczki opiera się na 5 kilogramach owoców, cukrze, wodzie i drożdżach winiarskich.
Spis treści:
- Przepis na wino z czarnej porzeczki półwytrawne
 - Przepis na wino z czarnej porzeczki bez drożdży
 - Przepis na wino z czarnej porzeczki i wiśni
 - Odpowiednie proporcje
 
	Wino z czarnej porzeczki półwytrawne
Składniki:
- 5 kg czarnej porzeczki,
 - 7 l wody,
 - 23 kg cukru,
 - drożdże winiarskie.
 
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
 - Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do naczynia, rozgnieć za pomocą tłuczka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła całe owoce.
 - Po kilku godzinach odsącz moszcz.
 - Wyciśniętą miazgę ponownie zalej gorącą wodą i odciśnij po kilku godzinach.
 - Moszcz zasyp cukrem, dodaj matkę drożdżową i odstaw na około 3 tygodnie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas potrząsać butlą.
 - Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na pół roku do leżakowania.
 
	Wino z czarnej porzeczki bez drożdży
Składniki:
- 5 kg czarnej porzeczki,
 - 5 l wody,
 - 2 kg cukru,
 - 1 kg rodzynek.
 
Sposób przygotowania:
- Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do dużego naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka.
 - Moszcz z porzeczek połącz z rodzynkami i zasyp cukrem. Pozostaw na 24 godziny w suchym, chłodnym miejscu.
 - Do moszczu wlej wodę i pozostaw na około 8 dni do fermentacji.
 Wino z czarnej porzeczki bez drożdży przecedź i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

	Wino z czarnej porzeczki i wiśni
Składniki:
- 4 kg czarnej porzeczki,
 - 3 kg wiśni,
 - 8 l wody
 - 2 kg cukru,
 - drożdże winiarskie.
 
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
 - Wiśnie wydryluj, a czarną porzeczkę oczyść z szypułek. Owoce umyj, przełóż do naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka. Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła owoce.
 - Po 4-5 godzinach odsącz moszcz.
 - Moszcz zasyp cukrem, połącz z matką drożdżową i odstaw na około 2-3 tygodnie.
 - Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i wiśni i przelej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.
 
	Odpowiednie proporcje do wina z czarnej porzeczki
W zależności jak mocny trunek planujemy przygotować, proporcje odpowiednio się zmieniają:
- Do 12 % - 4 kilo owoców na 5 litrów wody
 - Do 20% - 6 kilo owoców na 5 litrów wody
 
Wino z czarnych porzeczek najczęściej jest winem jednoowocowym. Doskonale nadaje się do mieszania z innymi owocami i winami, w przypadku poprawienia walorów kolorystycznych i smakowych trunku. Taki proces nazywa się kupażowaniem. W przypadku produkcji wina na większa skalę, miesza się te młodsze ze starszymi oraz z różnych beczek.

Więcej przepisów na domowe alkohole:

