Na przeziębienie, ból gardła i rozgrzanie: nalewka z imbiru, cytryny i miodu
Nalewka z imbiru, czyli imbirówka, to pyszny, rozgrzewający, lekko ostry w smaku trunek. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty ale także szybki szot w zimowe, chłodne wieczory. Nalewka może pomóc w przypadku bólu gardła oraz ogólnego rozbicia spowodowanego sezonowymi infekcjami. Zobacz, jak ją zrobić.
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g świeżego imbiru,
 - 100 g drobnego cukru,
 - litr wódki,
 - 120 ml płynnego miodu,
 - 3 duże cytryny.
 
Przygotowanie:
Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, to pyszne remedium na jesienne i zimowe przeziębienie. Jest idealnym dodatkiem do tzw. herbaty z prądem, ale możesz także pić ją bez niczego - prosto z kieliszka. Jej lekko ostry, a jednocześnie miodowy smak sprawia, że przyjemnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Oto pyszny przepis na nalewkę z imbiru, miodu i cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz dokładnie wrzątkiem, a następnie pokrój na grube plastry albo ćwiartki.
 - Wrzuć je do wyparzonego, czystego i suchego słoika, a następnie zasyp cukrem. Możesz lekko wstrząsnąć słojem, aby wszystkie cytryny pokryły się równomiernie cukrem.
 - Dodaj miód oraz wódkę. Lekko potrząśnij słojem, aby składniki się wymieszały, a następnie szczelnie zamknij i odstaw na ok. 3 miesiące w ciemnym miejscu.
 - Gotowa nalewka z imbiru świetnie smakuje także z dodatkiem listków mięty oraz ze szczyptą cynamonu.
 
	Czytaj także:
	Szybka nalewka z orzechów laskowych
	Nalewka z aronii na wódce i spirytusie
	Przepis na nalewkę z głogu

