Reklama
Składniki:

2 kg bananów,
1 cytryna,
1 pomarańcza,
1,5 kg cukru,
12,5 dag rodzynek,
drożdże winne.

Reklama
Przygotowanie:

Obrać banany i włożyć do torebki z cienkiej tkaniny razem z 1/2 kg skórek. Zawiązać. Torebkę włożyć do garnka z wodą i zagotować, gotować pół godziny. Przygotować duże naczynie, wsypać cukier, wycisnąć sok z owoców. Wlać na to gorący płyn bananowy. Zostawić do ostygnięcia. Drożdże dodać do wina, zostawić na tydzień, od czasu do czasu mieszając. Po tygodniu przelać wino do gąsiora, zamknąć i zostawić na 2 miesiące. Wsypać rodzynki. Ponownie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Przelać do butelek.

Reklama
Reklama
Reklama