Reklama

Wizytówką słonecznej Italii jest pizza i makarony (spaghetti, lasagne, cannelloni), przyrządzane na setki sposobów. To podstawa menu mieszkańców półwyspu, którzy są bardzo przywiązani do własnej tradycji kulinarnej.

Reklama

Jednak kuchnia włoska swą popularność zawdzięcza także aromatycznym dodatkom: oliwie, suszonym pomidorom, bazylii oraz serom. Dzięki nim zyskała nawet miano jednej z najzdrowszych na świecie.

Słynne produkty
To, co przesądza o wysokiej jakości i niepowtarzalnym smaku włoskich produktów, to fakt, że do dziś wiele z nich wytwarza się w niewielkich zakładach, stosując tradycyjne metody.

- Szynka parmeńska - suszona, zawiera niewiele wody, dlatego jest bardzo trwała, krojoną na cieniutkie plasterki podaje się np. z melonem na przystawkę, dodaje do sałatek, owija nią przed pieczeniem kawałki mięsa lub ryby.
- Suszone pomidory - suszone w promieniach słońca, zwykle w aromatycznej zalewie z oliwy i ziół, można je dodawać do past, sałatek.
- Ocet balsamiczny - oryginalny produkowany jest w Modenie. Ma ciemny kolor i łagodny smak. Przyprawia się nim sosy, polewa pieczone mięso.

Przysmaki z krainy serów
We Włoszech produkuje się ponad 300 gatunków serów. Najbardziej znane: mozzarellę, ricottę, parmezan - kupimy także u nas. Namawiamy, spróbujcie.
- Parmezan - twardy ser o wyraźnym smaku, posypuje się nim makarony, zapiekanki, dodaje do zup i sosów. Cienkie płatki sera są znakomite do sałatek.
- Gorgonzola - miękki ser poprzerastany żyłkami niebieskiej pleśni. Można z niego robić sosy do makaronów (rozpuszczamy go w rondelku) lub dodawać do sałatek.
- Mascarpone - delikatny, tłusty serek twarogowy, podstawa deseru tiramisu, wykorzystywany także do zaprawiania sosów czy zup.

Reklama

Renata Rowicka

Reklama
Reklama
Reklama