Włoskie potrawy wielkanocne
Wielkanoc we Włoszech to przede wszystkim uroczysty obiad. Co podaje się we Włoszech na wielkanocny stół? Jak Włosi obchodzą Wielkanoc?


Wielkanocne ciasto Colomba Pasquale, fot. Fotolia
Jak Włosi świętują Wielkanoc?
„Włosi do Świąt Wielkanocnych podchodzą nieco bardziej liberalnie niż do Bożego Narodzenia. Dla wielu z nich jest to czas wyjazdów, zamiast rodzinnego biesiadowania przy stole preferują aktywności na świeżym powietrzu” - mówi Agnieszka Landa, właścicielka restauracji Włoska Knajpa. „Jednak jak każda narodowość posiadają wielkanocne tradycje, także kulinarne.
Niedziela Wielkanocna rozpoczyna się tam obfitym śniadaniem, podczas którego dominują głównie potrawy z jajek. Nie jest to jednak tak jak u nas, najważniejsze danie w ciągu dnia.
"Niejednokrotnie będąc we Włoszech, niezależnie od regionu doświadczyłam, że to uroczyście podany obiad jest najbardziej wyczekiwanym i symbolicznym posiłkiem dla Włochów. Menu jest zróżnicowane, każdy region posiada swoje typowe wielkanocne potrawy” – dodaje.
Zobacz także: Wielkanoc we włoskim stylu – 3 ciekawe przepisy
Wielkanoc we Włoszech – jakie potrawy królują na stołach?
Świąteczną rozkosz dla podniebienia zaczyna się od podania przystawek na rozbudzenie apetytu – klasycznych antipasti, w tym między innymi plasterków salami i jajek na twardo. Następnie serwuje się zupę na bazie kilku rodzajów mięs z dodatkiem nuty białego wina. Jest to Minestra di Pasqua. Danie wywodzi się Neapolu, a jego historia sięga XVIII wieku. Często podaje ją się z tostami natartymi oliwą.
Jako danie drugie włoscy tradycjonaliści wybierają baraninę, cielęcinę lub kozie mięso. Możemy komponować je z dowolnymi przyprawami i ziołami według indywidualnych upodobań. Włosi podają je zazwyczaj z rozmarynem i czosnkiem, w towarzystwie młodych ziemniaczków i smażonych karczochów.
Na obiad podaje się także danie o trudnej do wymówienia sycylijskiej nazwie „U sciuscieddu”. Są to obtaczane w parmezanie pulpety w rosole, które po przykryciu ubitą z białek pianą opieka się w piekarniku. Jedną z najbardziej znanych potraw we Włoszech jest tak zwany „wielkanocny tort” – jest to wywodzący się ze średniowiecza przekładaniec z jajek, chleba, grzybów, cebuli, buraków i parmezanu.
Podobnie do polskiej tradycji po uroczystym obiedzie nie może zabraknąć deseru i tutaj na stołach pojawia się La Colomba – oryginalny włoski przysmak w kształcie gołębicy. Babka nadziewana jest zazwyczaj czekoladą i bakaliami. Odwołuje się do symbolu pokoju i pochodzi z Pawii.
Do ciasta zgodnie z tradycją wkłada się ziarenko bobu, mające gwarantować wszelką pomyślność.
„Włoskie wielkanocne menu jest jak widać niezwykle bogate. Zadbajmy o to, by nasz stół obfitował w jak najwięcej różnorodnych dań, niekoniecznie wykonanych według polskiej receptury. Tegoroczne święta mogą być okazją do skosztowania oryginalnych śródziemnomorskich potraw, którą pozwolą nam poczuć się jak na urlopie w słonecznych Włoszech” – mówi Agnieszka Landa.
Źródło: Materiały prasowe Włoska Knajpa
Wypróbuj sprawdzone przepisy na Wielkanoc