Wigilijne dania z herbatą
W wigilijny wieczór przy jednym stole spotyka się cała rodzina. W podniosłej atmosferze milkną urazy, cieszymy się byciem razem. W odświętnych strojach, przy dźwiękach kolęd dzielimy się opłatkiem, spożywamy kolację – tradycyjne, postne dania. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, urozmaicać tradycyjne potrawy proponujemy świąteczne, rybne menu przyprawione herbatą.

W wigilijny wieczór przy jednym stole spotyka się cała rodzina. W podniosłej atmosferze milkną urazy, cieszymy się byciem razem. W odświętnych strojach, przy dźwiękach kolęd dzielimy się opłatkiem, spożywamy kolację – tradycyjne, postne dania. Dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni, urozmaicać tradycyjne potrawy proponujemy świąteczne, rybne menu przyprawione herbatą.
Faszerowany karp w herbacianej glazurze
Składniki:
- filet z karpia 500g

Sposób przygotowania
Najpierw należy z karpia zdjąć skórę, następnie surową rybę zmielić przez maszynkę. Później dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy, doprawić solą, pieprzem, wymieszać tak, by masa była jednolita. Tak przygotowany farsz należy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią spożywczą. Gotować w brytfance z wodą na małym ogniu ok. 50 min., bardzo dobrze schłodzić. Do 250 ml gorącego naparu herbacianego dodać żelatynę, wystudzić. Karpia pokroić w plastry, żelować delikatnie glazurą, odstawić w chłodne miejsce.
Pieczony sandacz z duszoną, cytrusową cykorią
Składniki:
- filet z sandacza 500 g

Sposób przygotowania:
500 g sandacza pokroić, posypać delikatnie solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 12 min. Cykorię pokroić w paski około 3cm, podsmażyć na oliwie z masłem, podlać wodą, winem, posypać cukrem i dusić około 10min. Pod koniec duszenia dodać saszetki herbaty, po 3 min. usunąć je. Rybę podawać ułożoną na cykorii.
Wyborne ryby z herbacianej marynaty
Składniki:
- łosoś filet 200g

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę oczyścić zalać ok. 1 l wody gotować 20 min., na 3 minuty wrzucić saszetki z herbatą, po ich wyjęciu dodać białe wino, ocet cytrynowy, przyprawy i gotować kolejne 20 min. Wywar schłodzić. Ryby pokroić na bardzo cienkie plastry, natrzeć solą, ułożyć w kamionkowym garnku i zalać marynatą.
Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
źródło: Materiały prasowe

