Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 l rosołu
  • 7 łyżek żelatyny
  • puszka groszku konserwowego
  • 6 ugotowanych jajek przepiórczych
  • ugotowana marchewka z rosołu
  • 25 dag mięsa drobiowego z rosołu
  • puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na galaretę z jajek!

  1. Gorący rosół przecedź przez sitko wyłożone gazą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Wsyp żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź.
  3. Niedużą, podłużną formę wyłóż folią spożywczą.
  4. Na dno wysyp odsączony groszek, równomiernie go rozprowadź.
  5. Zalej go tężejącą galaretą, wstaw do lodówki, by zastygła.
  6. Na zastudzonej warstwie galarety ułóż przepiórcze jajka, posyp je pokrojoną w kostkę marchewką.
  7. Zalej porcją galarety, zastudź.
  8. Mięso z rosołu pokrój w kostkę, ułóż na galarecie, zalej kolejną porcją, zastudź.
  9. Na wierzch wysyp odsączoną kukurydzę.
  10. Zalej resztą rosołu z żelatyną, wstaw do lodówki, dobrze schłodź.
  11. Na końcu wyłóż kukurydzę i zalej resztą galarety.
  12. Wstaw do lodówki.
Reklama

Zobacz inne przepisy wielkanocne:

Pascha wielkanocna - przepis video
Ciasta na Wielkanoc
Żurek na Wielkanoc

Reklama
Reklama
Reklama