Reklama

Veg Samosa

Składniki:
Ciasto:

Reklama
  • 80 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • woda
  • Szczypta nasion lubczyku (Ajvain)

Farsz:

  • 2 duże ziemniaki
  • 10 zielonego groszku
  • Sól / pieprz do smaku
  • Pół łyżeczki Kurkumy (Haldi)
  • Pół łyżeczki przyprawy Chat Masala
  • Pół łyżeczki ziaren kolendry (Dhania)
  • 0,5 l oleju
Reklama

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z Ajvain i stopniowo mieszamy z wodą do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowujemy w formę koła i przekrawamy na pół.
Farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy, a na koniec rozgniatamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy po kolei wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu farszu odkładamy na bok do ostygnięcia.
Przygotowanie:
Półkole ciasta formujemy w rożek (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewamy do pełna farszem. Na koniec zamykamy Samosę pozostałym „języczkiem” z półkola ciasta. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane Samosy. Ważne by pierożków nie wrzucać na gorący olej, bo ich farsz pozostanie zimny. Smażymy ok. 5 – 10 min. do uzyskania złocistej barwy.
Polecamy: Jak upiec chleb indyjski?
Źródło: Materiały prasowe Vanguard PR.

Reklama
Reklama
Reklama