Ukraińskie gałuszki
Większość dań ukraińskich powstaje na bazie mięsa. Tak samo jest z gałuszkami. To specjalne kotlety ukraińskie z mięsa i ziemniaków. Do przygotowania użyć możemy np. resztek wędlin. Zobacz jak przyrządzić gałuszki.

Przygotowanie jest bardzo proste. Składniki również są mało wymagające. Gdy nie masz pomysłu na obiad możesz zrobić właśnie gałuszki. Potrzeba jedynie: 20 dag resztek wędlin lub pieczonego mięsa, kilka ugotowanych ziemniaków( ok. 10), ½ szklanki posiekanych pestek z dyni, jajko, po 3 łyżki mąki i gęstej śmietany, łyżka masła, łyżka oleju, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i mięso należy zemleć w maszynce. Pestki dyni prażymy na patelni, łączymy z masłem, dodajemy ziemniaki, jajko, śmietanę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę, z której formujemy kulki. Należy to robić delikatnie zwilżonymi dłońmi. Tak przygotowane kotleciki układamy na polanej olejem blasze i pieczemy w 200 st. C, aż uzyskają złoty kolor. Podajemy polane masłem. Dobrze komponują się z różnego rodzaju surówkami. Smacznego!
Zobacz także: Jak zrobić pyszne, domowe kotlety mielone