Reklama

Wiadomo, że nic nie zastąpi greckich przysmaków jedzonych w małej rodzinnej tawernie z widokiem na błękitne morze. Niemniej jednak ten śródziemnomorski smak z łatwością możesz odtworzyć także w domu i to bez większego wysiłku.

Reklama

Najważniejsze są przyprawy, dobrej jakości olej lub oliwa oraz oczywiście mięso - klasycznie jest to wieprzowina lub kurczak, ale coraz częściej widuje się też wersje wegetariańskie.

Jak zrobić domowe souvlaki?

Tak naprawdę wystarczy kilka składników i chwila marynowania, by poczuć grecki klimat na własnym talerzu. Do tego piekarnik, patelnia grillowa lub nawet zwykła i mamy pyszną śródziemnomorską przekąskę.

Składniki:

  • 500 g mięsa (najlepiej karkówka wieprzowa lub filet z kurczaka),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sok ze średniej cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • patyczki do szaszłyków.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w równą kostkę. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
  2. Włóż mięso do tak przygotowanej marynaty, przykryj i odstaw na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
  3. Następnie nabij mięso na patyczki i grilluj - na patelni, grillu lub w piekarniku (ok. 15 minut, aż mięso będzie rumiane).
  4. Często obracaj, by równomiernie się zarumieniło.
  5. Gotowe souvlaki wyłóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
  6. W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa możesz zamarynować i ugrillować kawałki halloumi lub tofu.
souvlaki przepis
Domowe souvlaki doskonale smakują w towarzystwie sałatki greckiej, sera halloumi albo z pieczonymi ziemniaczkami, fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Z czym podawać souvlaki?

Souvlaki najczęściej serwuje się zawinięte w pitę z dodatkiem sosu tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku. Do tego obowiązkowo pomidor, cebula i liść sałaty. Ale równie dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami, frytkami czy świeżą sałatką grecką z fetą i oliwkami.

Jeśli chcesz podkręcić smak i lubisz pikantne dania, spróbuj dodać odrobinę pasty harissa, sosu czosnkowego. W wersji bardziej lekkiej i wiosennej posyp grillowane mięso serem feta i świeżym oregano. Jako dodatek świetnie sprawdzą się też pieczone ziemniaki czy nawet domowe frytki.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama