Tym daniem zajadamy się na wakacjach w Grecji. Zdziwisz się, jak prosty jest na nie przepis
Souvlaki to danie, które niemal każdy turysta kojarzy z Grecją. Grillowane mięso na patyku, podawane z pitą, tzatzikami i warzywami to klasyka południowych wakacji. Ale dobra wiadomość jest taka, że przygotowanie go samodzielnie jest banalnie proste - wystarczy tylko kilka składników.

Wiadomo, że nic nie zastąpi greckich przysmaków jedzonych w małej rodzinnej tawernie z widokiem na błękitne morze. Niemniej jednak ten śródziemnomorski smak z łatwością możesz odtworzyć także w domu i to bez większego wysiłku.
Najważniejsze są przyprawy, dobrej jakości olej lub oliwa oraz oczywiście mięso - klasycznie jest to wieprzowina lub kurczak, ale coraz częściej widuje się też wersje wegetariańskie.
Jak zrobić domowe souvlaki?
Tak naprawdę wystarczy kilka składników i chwila marynowania, by poczuć grecki klimat na własnym talerzu. Do tego piekarnik, patelnia grillowa lub nawet zwykła i mamy pyszną śródziemnomorską przekąskę.
Składniki:
- 500 g mięsa (najlepiej karkówka wieprzowa lub filet z kurczaka),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sok ze średniej cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- patyczki do szaszłyków.
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz, a następnie pokrój w równą kostkę. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek i przyprawy.
- Włóż mięso do tak przygotowanej marynaty, przykryj i odstaw na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Następnie nabij mięso na patyczki i grilluj - na patelni, grillu lub w piekarniku (ok. 15 minut, aż mięso będzie rumiane).
- Często obracaj, by równomiernie się zarumieniło.
- Gotowe souvlaki wyłóż na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami.
- W wersji wegetariańskiej zamiast mięsa możesz zamarynować i ugrillować kawałki halloumi lub tofu.

Z czym podawać souvlaki?
Souvlaki najczęściej serwuje się zawinięte w pitę z dodatkiem sosu tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku. Do tego obowiązkowo pomidor, cebula i liść sałaty. Ale równie dobrze smakują z pieczonymi ziemniakami, frytkami czy świeżą sałatką grecką z fetą i oliwkami.
Jeśli chcesz podkręcić smak i lubisz pikantne dania, spróbuj dodać odrobinę pasty harissa, sosu czosnkowego. W wersji bardziej lekkiej i wiosennej posyp grillowane mięso serem feta i świeżym oregano. Jako dodatek świetnie sprawdzą się też pieczone ziemniaki czy nawet domowe frytki.
Czytaj także:
- Gyros domowej roboty na talerzu i w picie. Łatwe przepisy na pyszne, greckie danie
- Musaka - najlepszy przepis na tradycyjne greckie danie
- Jak zrobić pitę? Prosty przepis na pyszny chlebek