Reklama

Składniki:

Reklama
  • 500g czystego przecieru pomidorowego lub świeżych przetartych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • cukier około 1 łyżki – do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulkę aż bardzo leciutko się zarumieni, dodajemy 4 ząbki czosnku do momentu a następnie przecier lub świeże pomidory i chwilę smażymy pod przykryciem. Doprawiamy solą i cukrem. Następnie miksujemy.
Sos nadaje się doskonale do makaronów, kanapek, grzanek w zastępstwie ketchupu, zup, jest też świetny do chipsów, nachosów, chilli con carne, potraw z jajek, do zapiekanek z warzywami. Właściwie do wszystkiego.
Polecamy: Tłumacz hiszpańskich dań
Przepisy z tomate frito
Rozgrzewający krem z papryki z estragonem

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść posiekanego świeżego estragonu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • litr bulionu
  • tomate frito
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oliwy w rondlu, uważając, żeby nie przywarła. Po chwili dodajemy pokrojony czosnek i chilli. Chwilę dusimy na niewielkim ogniu. Zalewamy bulionem. Dodajemy tomate frito o i garść estragonu. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz także: Jak jeść mule?
Arroz a la cubana
Składniki:

  • 2 filiżanki ugotowanego ryżu (do ristotto lub dowolnego)
  • 3 ząbki czosnku pokrojonego w niewielkie kawałki i podsmażonego na oliwie z oliwek
  • filiżanka tomate frito
  • 2 - 4 jajka

Sposób przygotowania:
Czosnek mieszamy z ugotowanym ryżem układamy na środku talerza. Polewamy tomate frito i podajemy z jakiem sadzonym i opcjonalnie z boczkiem.
Penne z sobrasadą i to mate frito

Składniki:

  • kilka plasterków kiełbasy sobrasada
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy
  • 250 g tomate frito
  • sól, pieprz, pikantna papryka w proszku
  • makaron penne rigate
  • ser do posypania (u mnie owczy dojrzewający z majerankiem)
Reklama

Sposób przygotowania:
Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy sobresadę i chwilę smażymy, zalewamy tomate frito, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Sos mieszamy z makaronem i posypujemy serem.
Więcej przepisów na gotowanienawszystko.blogspot.com
Zobacz także: Czego skosztować na wakacjach w Hiszpanii?

Reklama
Reklama
Reklama