Reklama

Szaszłyki z grilla są idealne dla każdego, ponieważ można je zrobić dosłownie ze wszystkiego - na sposób wegetariański, dla zwolenników mięsa, także dla tych dbających o linię. Wystarczy odrobina fantazji i wyczarować można kulinarne cuda! Szaszłyki to idealny pomysł na grilla - możesz je przygotować w naprawdę wielu wersjach.

Reklama

Sekretem smacznych szaszłyków z grilla jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa, lub w przypadku szaszłyków z warzyw lub krewetek, przygotowanie pysznego, aromatycznego sosu.

Spis treści:

  1. Szaszłyki na grilla wegetariańskie
  2. Szaszłyki na grilla z boczkiem lub wieprzowiną
  3. Szaszłyki na grilla z kurczakiem
  4. Szaszłyki na grilla z krewetkami

Szaszłyki na grilla w wersji wegetariańskiej

Wege grill staje się coraz popularniejszy i bardzo dobrze! Warzywne przekąski świetnie sprawdzają się podczas grillowania. Możesz śmiało wykorzystać je jako gościa głównego lub uzupełnić potrawy mięsne. Grillowane warzywa z szaszłyków świetnie sprawdzą się też jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 3 papryki w różnych kolorach,
  • 1 cukinia,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka pieczarek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, oliwę, tymianek, paprykę, pieprz i sól.
  2. Warzywa umyj i osusz. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki, cukinię na plasterki, cebulę w grube piórka, pieczarki na ćwiartki, a pomidorki na połówki i nabij na patyczki od szaszłyków.
  3. Wskazówka: patyczki dobrze jest wcześniej zamoczyć w zimnej wodzie albo oleju.
  4. Każdy szaszłyk nasmaruj marynatą za pomocą pędzla silikonowego.
  5. Piecz na grillu około 20 minut, co jakiś czas przewracając szaszłyk.
  6. Warzywne szaszłyki z grilla podawaj z sosem czosnkowym.
fot. Szaszłyki na grilla warzywne/Adobe Stock, zi3000

Szaszłyki na grilla z boczkiem lub wieprzowiną

Boczek jest idealnym składnikiem do szaszłyków, ponieważ dobrze się wytapia i świetnie smakuje w mocno upieczonej wersji. Najlepiej przygotować grube kawałki. Zamiast boczku możesz sięgnąć także po mięso wieprzowe, np. karkówkę.

Jeśli się na to zdecydujesz, najpierw warto zamarynować mięso. Boczek możesz nabijać bez wcześniejszego przygotowania, lekko oprószony ulubionymi przyprawami, ale świetnie sprawdzi się również ten marynowany.

Składniki:

  • 300 g boczku lub karkówki wieprzowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki miodu,
  • olej roślinny,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z miodem, przyprawami i dopraw solą i pieprzem. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zamocz w marynacie. Odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
  2. Paprykę pokrój na podobne kawałki, cebulę w ósemki, a cukinię w plastry.
  3. Następnie nadziewaj na patyki naprzemiennie wszystkie składniki - raz mięso, raz warzywa. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj warzywa olejem, żeby nie przywarły do grilla.
  4. Ułóż na grillu i piecz około 20-25 minut, co jakiś czas przewracając.
fot. Szaszłyki na grilla z boczkiem lub wieprzowiną (tu: z karkówki)/Adobe Stock, Sunny Forest

Przepis na szaszłyki z grilla z kurczakiem

Szaszłyki z kurczaka to prawdziwy klasyk. Świetnie smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub tzatziki, a także z keczupem lub sosem BBQ. Doskonale sprawdzi się także mocno rozgrzany dip serowy w formie fondue.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 czerwone cebule,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Przygotuj marynatę: oliwę wymieszaj z octem, dodaj kurkumę, paprykę, sól i pieprz. Zamocz w marynacie kurczaka i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Cebulę pokrój na ósemki.
  4. Na patyczki nadziewaj kurczaka na przemian z cebulą.
  5. Kładź na rozgrzany grill i smaż po 3-4 minuty z każdej strony.
  6. Szaszłyki z kurczaka doskonale komponują się z pieczonymi ziemniakami i sosem miodowo-musztardowym.
fot. Szaszłyki na grilla z kurczakiem/Adobe Stock, nadin333

Szaszłyki na grilla z krewetkami

Być może tego nie wiesz, ale owoce morza świetnie sprawdzają się podczas grillowania. Szaszłyki możesz zrobić nie tylko z krewetek, ale także ośmiorniczek (ich ramion) oraz kalmarów. Doskonale komponują się ze słodko-kwaśnym sosem albo dressingiem cytrynowym.

Składniki:

  • 20 krewetek koktajlowych,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
  • 6 łyżek sosu sojowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki do podania,
  • sok z 1/2 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę: olej wymieszaj z miodem i sosem sojowym i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
  2. Krewetki umyj, osusz i zamocz w marynacie. Wstaw do lodówki na godzinę.
  3. Nadziej krewetki na patyczki do szaszłyków i kładź na rozgrzany grill na 1 minutę - smaż po 30 sekund z każdej strony.
  4. Szaszłyki z krewetek podawaj polane sokiem z cytryny i natką pietruszki.
fot. Szaszłyki na grilla z krewetkami/Adobe Stock, Natasha Breen

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 18.08.2020.

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z grilla:

Reklama
Reklama
Reklama