Śniadanie na słodko
Słodkie śniadanie to nie tylko zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarantowana spora dawka wspaniałego humoru. Zobaczcie propozycje śniadania na słodko.

Zamiast kanapki czy owsianki puszysty omlet z owocami, lub chrupiący croissant z konfiturą? Słodkie śniadanie to nie tylko zastrzyk energii na cały dzień, ale także gwarantowana spora dawka wspaniałego humoru. Zobaczcie propozycje śniadań na słodko.

Fot. Fotolia
Jeżeli jesteście miłośnikami cukru, a z dbałości o linię rezygnujecie ze słodkiej przyjemności, to poranek będzie najlepszą porą dnia na zjedzenie słodyczy. Do godziny południowej tempo przemiany materii jest na tyle szybkie, że bez problemu spalimy kalorie, a spożyte słodkości nie pójdą nam w biodra.
Zobaczcie propozycje szybkich, łatwych i pysznych śniadań w wydaniu słodkim:
[CMS_PAGE_BREAK:Słodkie omlety]
Słodkie omlety
Omlet z owocami
Składniki:
- 2 łyżki mąki,
- 4 jajka,
- szczypta proszku do pieczenia,
- sól,
- 20-30 dag miękkich owoców np. truskawki, maliny,
- cukier puder,
- serek owocowy.
Sposób przygotowania:
Oddzielone żółtka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać ją delikatnie z masą z żółtek i mąki. Następnie na patelni rozgrzać olej. Smażyć omlet. Gdy lekko się zrumieni, przewrócić go i smażyć przez chwilę z drugiej strony. Na koniec posmarować omlet serkiem, nałożyć owoce i posypać cukrem pudrem.

Fot. Depositphotos
Omlet biszkoptowy
Składniki:
- 3 jajka
- 50 g mąki
- 1 łyżka mleka
- łyżeczka cukru
- 20 g masła do smażenia
Sposób przygotowania
Żółtka jaj utrzeć z mlekiem, z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć żółtka z pianą i z mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wylać na niego masę. Wstawić do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika. Nie poruszać patelnią, dopóki omlet się nie upiecze. Podawać z owocowa konfiturą.
[CMS_PAGE_BREAK:Gofry]
Gofry
Gofry z musem
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 szkl. mleka.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wlać mleko i oliwę. Całość zmiksować. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Podawać z musem jabłkowym.

Fot. Depositphotos
Bananowe gofry
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 1 jajko
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- duży dojrzały banan
Sposób przygotowania:
Białko oddzielić od żółtka, ubić na pianę. Mąkę, mleko, żółtko, proszek, sodę, miód i olej razem zmiksować. Dodać rozgniecionego banana, ponownie zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pianę z białka i delikatnie wymieszać. Ciasto nakładać do nagrzanej gofrownicy i piec gofry na jasnozłoty kolor. Podawać z cukrem pudrem.
[CMS_PAGE_BREAK:Naleśniki i pancakesy]
Naleśniki i pancakesy
Budyniowe naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wlać mleko, wod, dodać sól, cukier, wbić jajka. Wymieszać, na koniec wsypać mąkę z budyniem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z twarogiem przygotowanym na słodko lub dżemem.

Fot. Depositphotos
Naleśniki z kokosem i czekoladą
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 6 łyżek oleju
- 2 jajka
- mleko
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
Nadzienie:
- 1 śmietana gęsta
- 1 opakowanie(100g) wiórków kokosowych
- cukier do smaku
Polewa:
- tabliczka białej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i trochę mleka. Wymieszać. Dodać mąkę i trochę mleka( tyle aby powstała konsystencja bardzo rzadkiego sosu lub słodkiej śmietanki). Wymieszać. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Wymieszać. Usmażyć.
Nadzienie: Nadzienie przygotować około godzinę przed spożywaniem naleśników. Wszystkie składniki wymieszać, wstawić do lodówki.
Usmażone naleśniki posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon. Ciemne naleśniki polać białą czekoladą, jasne polać mleczną.
Truskawkowe pancakes
Składniki:
- 2,5 szklanki maślanki truskawkowej,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki oleju,
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 0,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nabierając ciasto łyżką smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, na odrobinie tłuszczu, tak aby się nie przypalały i nie wsiąkały go za dużo.
[CMS_PAGE_BREAK:Tosty francuskie]
Tosty francuskie
Tradycyjne tosty francuskie
Składniki:
- 2 kromki czerstwego białego chleba
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Jajko połączyć z mlekiem i cukrem waniliowym, dokładnie roztrzepać. Z kromek chleba odciąć skórkę, zamoczyć kromki w mleku z obu stron. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, na maśle na złoty kolor. Podawać ciepłe z cukrem pudrem, maslem czekoladowym lub konfiturą.

Fot. Depositphotos
Tosty cynamonowe
Składniki:
- 1 wczorajsza bułka wrocławska,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Sposób przygotowania:
Bułkę pokroić na kromki. Następnie lekko podpiec. Każdą kromkę smarować masłem i posypywać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zapiekać w gorącym piekarniku przez 3-5 minut. Podawać gorące.