Sernik chałwowy - przepis, składniki i przygotowanie
Zamiast wiśni możesz użyć np. jagód.

Opublikowano: 10.03.2014, 10:26
Reklama
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 kg mielonego sera białego o luźnej konsystencji
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 15 dag chałwy
- 10 dag kandyzowanych wisienek
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na sernik chałwowy!
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Owiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Jaja ubij z cukrem na kogel mogel.
- Dodaj ser i mąkę ziemniaczaną.
- Dosyp grubo pokruszoną chałwę.
- Wymieszaj łyżką.
- Foremkę o średnicy 23-24 cm wylep ciastem.
- Nałóż kilka łyżek masy serowej, rozłóż wisienki, przykryj resztą masy.
- Piecz w 160 stopniach przez 1 godzinę.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 10-15 minut.
- Sernik ostudź w piekarniku.
- Przed podaniem udekoruj pokruszoną chałwą i drobinkami czekolady.
Reklama
Zobacz inne przepisy na serniki:
Sernik wiedeński - przepis
Sernik cytrynowy - przepis
Magda Gessler poleca - sernik krakowski
Reklama
Reklama
Reklama