Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • jajko
  • 10 dag mrożonego, siekanego szpinaku
  • 30 dag mąki pszennej
  • sól
Reklama

Na farsz:

  • 25 dag serka ricotta
  • 15 dag startego parmezanu
  • garść listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Na okrasę:

  • kilka suszonych pomidorów i kaparów w oliwie
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ravioli ze szpinakiem!

  1. Szpinak rozmroź i zmiksuj z odrobiną wody.
  2. Z mąki, jajka, szczypty soli i zmiksowanego szpinaku zagnieć elastyczne ciasto.
  3. Odstaw pod przykryciem.
  4. Ricottę wymieszaj z parmezanem, dodaj posiekane listki bazylii.
  5. Dopraw, wymieszaj.
  6. Ciasto podziel na dwie części. Obie cienko rozwałkuj.
  7. Z farszu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na cieście w równych odstępach.
  8. Przykryj drugą połową ciasta.
  9. Miejsca, w których nie było farszu, dociśnij brzegiem dłoni, tak by oba płaty dobrze się skleiły.
  10. Wykrój radełkiem kwadratowe ravioli.
  11. Gotuj je w osolonej wodzie około 4 minuty.
Reklama

Zobacz więcej pomysłów na dania kuchni włoskiej:

Frittata ze szpinakiem - przepis
Przepisy kuchni włoskiej - 49 pomysłów
Jak zrobić calzone z mięsem?
Jak zrobić gnocchi?
Wieprzowa saltimbocca z szynką

Reklama
Reklama
Reklama