Pstrąg na Wigilię - przepisy na święta i nie tylko
Pstrąg na Wigilię usmażony, upieczony lub w galarecie to dobre rozwiązanie na świąteczny stół. Wystarczy marchew, cebula czy natka pietruszki, by pstrąg smakował wybornie.

Pstrągi to ryby słodkowodne lub wędrowne. Mięso tej ryby jest mało ościste, różowawe, delikatne, miękkie, chude, a po obróbce cieplnej: biało-kremowe i zbite. Nie jest tłustą rybą, a bogatym źródłem białka, pierwiastków (sód, wapń, potas, fosfor, magnez) i witamin A, z grupy B i D, dlatego pstrąg na Wigilię to niekiedy lepszy wybór, niż karp.
Pstrąg tradycyjny smażony
Składniki:
- 1 nieduży pstrąg,
- drobno posiekana natka pietruszki,
- 1/2 startego na tarce ząbka czosnku lub 1 mały ząbek,
- sól i pieprz według uznania (warto użyć białego pieprzu lub pieprzu cytrynowego),
- masło i olej do smażenia,
- mąka do obtoczenia ryby.
Sposób przygotowania:
- Pstrąga umyj i oczyść. Następnie natrzyj go przyprawami, umieszczając je w rozciętym brzuchu i na skórze ryby.
- Pstrąga na Wigilię panieruj w mące, na patelni rozgrzej olej z łyżeczką masła. Na tłuszczu umieść rybę i smaż przez ok. 2-3 minuty po każdej stronie.
- Usmażonego pstrąga odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia.
- Pstrąga wigilijnego podaj z plasterkiem lub ćwiartką cytryny, łyżeczką masła i chrzanu, a także natką pietruszki.
Pstrąg w galarecie
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 1 nieduża cebula,
- 1 marchewka,
- żelatyna,
- gorczyca,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 mały liść laurowy,
- sól i ocet do smaku (proponuję 1 ½ łyżeczki soli i 1 stołową łyżkę octu).
Sposób przygotowania:
- Wlej wodę do garnka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, ziele, gorczycę liść laurowy, sól i ocet.
- Po 15 minutach od zagotowania, dodaj pokrojoną w półkrążki cebulę i dalej gotuj przez około 5 minut.
- W naczyniu z zalewą umieść całą lub pokrojoną w dzwonki rybę. Gotuj ją w zalewie do miękkości.
- Gdy pstrąg już będzie gotowy, zdejmij go z ognia i dodaj do naczynia rozpuszczoną żelatynę. Zamieszaj.
- Następnie przełóż rybę na głębszy półmisek. Zalewę przecedź. Wybierz z niej cebulę i marchewkę i ułóż na półmisku z pstrągiem.
- Zalej pstrąga i warzywa przecedzoną miksturą. Galaretę podaj przybraną plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Pstrąg z piekarnika
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 1 ząbek czosnku,
- natka pietruszki lub koperku,
- łyżeczka masła,
- sól i pieprz według uznania,
- kawałek folii aluminiowej.
Sposób przygotowania:
- Pstrąga umyj i oczyść. Do brzucha włóż natkę i starty czosnek, a następnie przypraw solą i pieprzem. Skórę także natrzyj przyprawami.
- Na foli aluminiowej ułóż pasek z masła, a na nim pstrąga. Zawiń w folię aluminiową i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180°C, piecz ok. pół godziny, sprawdzając, czy ryba stała się już miękka.
- Pstrąga na Wigilię podawaj z ćwiartką cytryny i duszonymi grzybami. Pstrąga polewaj powstałym podczas pieczenia, sosem z masła i soku z ryby.

Artykuł na podstawie tekstu Katarzyny Ziai. Pierwotnie opublikowany 07.12.2010.
Ryba na Wigilię: Jakie ryby podać na wigilijny stół?Karp z rodzynkami i winemPstrąg w płatkach migdałów - przepis dla odważnych