Reklama

Brazylijski gulasz krewetkowy

Gulasz brazylijski

Fot. Fotolia
Czerwony olej palmowy jest nieodłącznym składnikiem wielu dań etnicznych, włączając w to ten brazylijski przepis, ponieważ nadaje daniom charakterystyczny kolor i smak.
Składniki:

Reklama
  • 60 dkg dużych krewetek, bez ogonów
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1½ łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • ¼ szklanki świeżego soku cytrynowego
  • 1 puszka (400 ml) pomidorów krojonych w kostkę
  • 3 łyżki stołowe czerwonego oleju palmowego
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona
  • 1 zielona słodka papryka, pokrojona
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ szklanki grubo posiekanej kolendry
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • gotowany ryż

Sposób przygotowania:
Umieść krewetki, czarny pieprz, ½ łyżeczki soli, czosnek i sok cytrynowy pod przykryciem i pozostaw w chłodnym miejscu na 20 minut. Miksuj pomidory, razem z ich sokiem, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Umieść olej w patelni i na średnim ogniu smaż cebulę i paprykę do miękkości. Dodaj cayenne, 1 łyżkę stołową kolendry i pozostałą łyżeczkę soli i smaż przez minutę, nieustannie mieszając. Dodaj purée pomidorowe i duś, aż mieszanina zgęstnieje, mieszając według potrzeby, przez mniej więcej 15 minut. Wmieszaj mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia, dodaj mieszaninę z krewetkami i gotuj przez 5 minut. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą kolendrę i przypraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem. Wystarcza na 6 porcji.
Zobacz także: Jak przygotować brazylijskie owoce morza?

Ryż po brazylijsku

Większość Brazylijczyków je ryż z fasolą codziennie na obiad lub kolację. Oto typowy przepis na danie z ryżu.
Składniki:

  • 2 łyżki stołowe czerwonego oleju palmowego
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 średni pomidor, posiekany
  • 1 szklanka ryżu
  • 1½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
Reklama

Sposób przygotowania:
Podgrzej olej na patelni. Podsmażaj cebulę i czosnek, aż staną się miękkie. Dodaj ryż i pomidor i smaż, mieszając, przez mniej więcej 2 minuty. Dodaj wodę i sól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś około 45 minut, aż ryż będzie gotowy.
Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.

Reklama
Reklama
Reklama