Reklama

Sos teriyaki to interesująca wariacja smaków, łącząca w sobie niezwykłość sosu sojowego, słodycz miodu i ostre aromaty imbiru.

Reklama

Oprócz podstawowych składników, wariacje na temat teriyaki przewidują również dodanie m.in. kminku, anyżu czy nawet cynamonu. Wszystko dobrane w odpowiednich ilościach powoduje, że jego niepowtarzalnego smaku nie da się pomylić z niczym innym.

Spis treści:

  1. Jak zrobić sos teriyaki?
  2. Przepis na sos teriyaki
  3. Do czego pasuje sos teriyaki? Przepisy na dania

Jak zrobić sos teriyaki?

Sos teriyaki można oczywiście kupić w wielu sklepach (już nie tylko z kuchniami świata), jednak nigdy nie będzie smakował tak, jak ten zrobiony własnoręcznie. A różnorodność przepisów na sos teriyaki jest ogromna!

Istnieje kilka składników, bez których nie możemy mówić o teriyaki. Do podstawowych elementów przepisu należy sos sojowy, miód i imbir. Dopiero później możemy dodać inne ulubione przyprawy lub odrobinę alkoholu – sake lub mirin.

Przepis na sos teriyaki

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu sojowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 łyżeczka zmielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczka czosnku w proszku,
  • 5 łyżeczek cukru (może być brązowy),
  • 2 łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na sos teriyaki połącz ze sobą w miseczce.
  2. Przelej całość do niewielkiego rondelka i zagotuj na małym ogniu. Jeśli chcesz, aby sos był gęstszy, na tym etapie możesz dodać do niego łyżeczkę mąki kukurydzianej.
  3. Sos teriyaki gotowy!

Co czego pasuje sos teriyaki?

Dodanie przypraw do sosu powoduje, że potrawy doprawione teriyaki mają niesamowity smak i orientalny charakter. Dzięki temu sos ten świetnie nadaje się nie tylko jako dodatek do japońskiego przysmaku, ale również jako marynata do mięs i ryb.

W Stanach Zjednoczonych i w zachodniej Europie już od wielu lat stosuje się sos teriyaki jako glazurę do mięs, polewając mięso pod koniec pieczenia. Powstała w ten sposób słodka skorupka wspaniale podkreśla smak mięsa. Polacy z kolei, którzy z wielką przyjemnością oddają się pasji grillowania, wykorzystują sos teriyaki do kurczaka i karkówki, która później ląduje na ruszcie.

Przepis na kurczaka w sosie teriyaki

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 100 ml sosu teriyaki z naszego przepisu,
  • 2 cebule dymki,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ziarna sezamu do podania (jasny i czarny).

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Piersi z kurczaka umyj, oczyść z błonek i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Do miski wlej sos teriyaki, włóż mięso, nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
  4. Po tym czasie na oleju podsmaż dymkę pokrojoną w piórka (bez zielonej części), dodaj chili i czosnek pokrojony w plasterki, a po minucie wrzuć pokrojone w kostkę mięso razem z sosem z marynaty.
  5. Nakryj i duś przez 5 minut.
  6. Kurczaka zdejmij z patelni i wlej jeszcze kilka łyżek sosu dodając do niego 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej. Zagotuj i polej nim mięso.
  7. Kurczaka w sosie teriyaki podawaj posypanego sezamem i szczypiorkiem.
fot. Adobe Stock

Przepis na łososia w sosie teriyaki

Składniki:

  • 600 g świeżego łososia,
  • 100 ml sosy teriyaki z naszego przepisu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypiorek do podania,
  • sezam do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj, przełóż do miski i zalej sosem teriyaki. Wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Na suchej patelni ułóż kawałek papieru do pieczenia i połóż na nim łososia. Smaż, aż skórka będzie z łatwością odchodzić od papieru (jakieś 5-6 minut).
  3. Po tym czasie przełóż rybę na drugą stronę i smaż jeszcze 2 minuty.
  4. Sosem z marynaty polej usmażonego łososia, skrop sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem i sezamem.
  5. Łososia w sosie teriyaki możesz podawać z dowolnym, ulubionym ryżem lub makaronem sojowym.
przepisy na dania z sosem teriyaki

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na dania kuchni azjatyckiej:

Reklama
Reklama
Reklama