Reklama

Choć Święta już dawno za nami, po raz kolejny kusimy czytelników wielkanocnym specjałem – tym razem z Portugalii. Tort szpinakowy to wszak wspaniałe na danie na całą wiosnę i lato!

Reklama

Tarte de Pascoa to tradycyjny portugalski placek wielkanocny – kolorowy i pyszny świetnie nadaje się na wegetariański obiad czy kolację z winem. Tradycyjna receptura na samo ciasto poniżej, ale leniwi mogą z powodzeniem zastąpić je ciastem francuskim dostępnym w supermarketach. Szpinak nadaje się tak świeży, jak i mrożony, ten ostatni lepiej w liściach niż puree.

Tarte de Pascoa

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki,

Powielkanocnie - kuchnia portugalska
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 150 ml wody
  • Nadzienie:

    • 500 g szpinaku,
    • 60 g parmezanu,
    • 6 jaj,
    • 30 g masła,
    • 1 cebula,
    • mleko,
    • sól
    Reklama

    Wykonanie:
    Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy aż do elastyczności; całość dzielimy na 18 części, z których każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 20 cm i lekko przecieramy olejem. 4 jaja gotujemy na twardo.
    Szpinak gotujemy w małej ilości wody, odcedzamy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle i pozostawiamy do wystygnięcia. Dwa surowe jaja rozbełtujemy w miseczce z odrobiną mleka, dodajemy starty parmezan, szpinak, cebulkę i sól.
    Dziewięć płatów ciasta układamy na dole tortownicy, wychodząc nieco ku górze na brzegi formy. Wlewamy pół mieszaniny szpinakowej, układamy w okręgu cztery gotowane jaja i zalewamy resztą szpinaku. Całość pokrywamy drugą dziewiątką płatów ciastowych, tym razem zaginając je ku środkowi. Wierzch przecieramy pędzlem zanurzonym w oleju rozcieńczonym kilkoma kroplami wody. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. godziny. Jeśli wierzch się zbyt szybko rumieni, przykrywamy placek folią aluminiową. W przypadku wykorzystania gotowego ciasta francuskiego, skracamy czas pieczenia do 20 minut.

    Reklama
    Reklama
    Reklama