Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 szklanki białego, długoziarnistego ryżu
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • ok. 3,5 szklanki rosołu
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • łyżka orzeszków pinii
  • sól
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pilaw!

  1. Ryż dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 min, odcedź.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło, wsyp cebulkę, lekko ją zrumień.
  4. Wlej rosół, zagotuj.
  5. Dodaj ryż, wymieszaj, gotuj 15 minut.
  6. Zmniejsz ogień, dodaj opłukane rodzynki, gotuj dalej 15 minut, co jakiś czas zamieszaj.
  7. Dopraw solą, posyp podprażonymi orzeszkami.
Reklama

Zobacz inne dania kuchni świata:

Pancakes amerykańskie - przepis
Przepis na sos ajvar - przysmak kuchni bałkańskiej
Zapiekanka z bakłażanem - przepis

Reklama
Reklama
Reklama