Pierogi z grzybami - przepis
Do mąki dodać, masło, jajko, śmietanę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki...

Opublikowano: 06.07.2018, 15:00
Reklama
Składniki
Ciasto na pierogi:
Reklama
- 30 dag mąki

Farsz:
- 5 dag suszonych grzybów
- cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka gotowane na twardo
- 4 łyżki Vegety
- 1 łyżka tartej bułki
Sposób przygotowania
Do mąki dodać, masło, jajko, śmietanę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Namoczone grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, a następnie drobno posiekać. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, Vegetę i chwilę dusić. Do ostudzonych grzybów dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone jajka na twardo, bułkę tartą i wymieszać wszystko z surowym jajkiem. Po rozwałkowaniu ciasta wycinać szklanką krążki, napełniać farszem, dokładnie skleić brzegi, układać na posmarowanej tłuszczem blasze.
Reklama
Następnie wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Reklama
Reklama
Reklama