Reklama

Składniki

Ciasto na pierogi:

Reklama
  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • Farsz:

    • 5 dag suszonych grzybów
    • cebula
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka tartej bułki
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 2 jajka gotowane na twardo
    • 4 łyżki Vegety
    • 1 łyżka tartej bułki

    Sposób przygotowania

    Do mąki dodać, masło, jajko, śmietanę i sól. Dokładnie wyrobić ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Namoczone grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, a następnie drobno posiekać. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby, Vegetę i chwilę dusić. Do ostudzonych grzybów dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojone jajka na twardo, bułkę tartą i wymieszać wszystko z surowym jajkiem. Po rozwałkowaniu ciasta wycinać szklanką krążki, napełniać farszem, dokładnie skleić brzegi, układać na posmarowanej tłuszczem blasze.

    Reklama

    Następnie wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.

    Reklama
    Reklama
    Reklama