Pieczeń wołowa faszerowana papryką - przepis
Pieczeń wołową faszerowaną papryką podawaj polaną sosem i obłożoną pieczonymi ziemniakami i surówką z pora. Sprawdź!

Opublikowano: 12.03.2013, 09:20
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny na pieczeń (pierwsza krzyżowa)
- 3 kolorowe papryki pokrojone w szerokie paski
- duża cebula pokrojona w półplasterki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu n oliwa
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- sól, pieprz
Reklama
Dodatki:
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- płaska łyżka mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Reklama
- Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem, oliwą. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Następnie natnij trzy razy wzdłuż, uważając, aby nie przeciąć mięsa do końca. W nacięcia włóż paprykę oraz cebulę. Za pomocą sznurka kuchennego zwiąż mięso, obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Ułóż w brytfance.
- Piecz w temp. 190 stopni, polewając bulionem, aż mięso będzie miękkie. Sos z pieczeni zlej przez sitko do rondelka, zagęść śmietanką wymieszaną z mąką, zagotuj.
- Pieczeń podawaj polaną sosem i obłożoną pieczonymi ziemniakami i surówką z pora.
Reklama
Reklama
Reklama