Reklama

Składniki

Reklama

1/2 kg małych pieczarek

  • 3 duże pomidory
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek wody
  • 5 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren kolendry
  • liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • Sposób przygotowania

    Pieczarki umyć, skropić sokiem z cytryny. Zagotować wodę z oliwą, zmiażdżonymi przyprawami i 1/2 łyżeczką soli. Gotować na małym ogniu 3 min.

    Włożyć pieczarki i pomidory sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Zagotować, gotować jeszcze ok. 5 min.

    Reklama

    Wyjąć same pieczarki, wyłożyć na salaterkę. Sos gotować jeszcze kilka minut, bez przykrycia, aż zgęstnieje. Gotowym sosem zalać grzyby. Podawać ostudzone.

    Reklama
    Reklama
    Reklama