Reklama

Składniki:

Reklama
  • 0,5 kilograma białej ryby np. łupacza
  • 10 poszatkowanych ząbków czosnku
  • pokrojona papryczka chili
  • sok z 6 limonek
  • sok z 6 cytryn
  • sok z 2 pomarańczy
  • 1/2 poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 słodki ziemniak
  • kolby małej kukurydzy
Reklama

Polecamy: Jak dobierać przyprawy do ryb?
Wykonanie:
W dużym naczyniu mieszamy cukier, sok z limonek, cytryny i pomarańczy. Dodajemy cebulę, czosnek, chili i rybę. Odstawiamy na minimum 8 godzin. Ziemniaka obieramy i gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Możemy go dowolnie pokroić w plastry lub kostkę. Kukurydzę gotujemy w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.
Rybę podajemy na talerzu z ziemniakiem, kukurydzą i awokado. Świetnie zastąpi polski tradycyjny obiad. Danie to możemy też już spotkać w restauracjach w Polsce i Europie.
Zobacz także: Czym są ceviche?

Reklama
Reklama
Reklama