Reklama
Ilość kalorii: 550
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 14
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 70 dag tłustej wieprzowiny
  • 15 dag wątróbki cielęcej
  • 6 suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 suche kajzerki
  • szklanka kremówki
  • szklanka wina białego
  • szklanka wody
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 4 listki laurowe
  • po 5 ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • mielona gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • tymianek
  • 35 dag suszonych owoców (np. morela, śliwka)
  • 32 długich plastrów wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • masło do formy
Reklama
Przygotowanie:
  1. Kajzerki namocz w kremówce. Mięso i cebulę pokrój, oprósz majerankiem i tymiankiem. W garnku rozgrzej masło, zrumień mięso z cebulą. Podlej winem, wodą, dodaj listki laurowe, ziele i jałowiec. Lekko przykryj, duś godzinę, aż płyn odparuje. Ostudź. Wyjmij listki.
  2. Grzyby namocz w szklance wody, ugotuj, osącz. Mięso z cebulą, lekko odciśniętymi kajzerkami i grzybami zmiel w maszynce. Wymieszaj z żółtkami, dopraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj pianę z białek, wymieszaj. Dodaj opłukane owoce.
  3. Okrągłą formę natłuść, wyłóż plastrami boczku. Nałóż masę, przykryj wystającymi kawałkami boczku.
  4. Pasztet piecz 2 godz. (190 st.). Jeśli pasztet zbytnio zacznie się rumienić, przykryj go folią aluminiową.
Reklama

Zobacz również przepisy na:

Pasztet drobiowy w kruchym cieście
Pasztet wieprzowy
Pieczeń rzymską

Reklama
Reklama
Reklama