Pasztet drobiowy w kruchym cieście - przepis
Pierś z kurczaka, którą włośysz do środka pasztetu, możesz obłożyć dodatkowo szpinakiem. Wypróbuj nasz przepis na pasztet z niespodzianką!
Opublikowano: 21.03.2013, 05:38
Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag margaryny
- jajko n łyżeczka soli
- 2 łyżeczki wody
Reklama
Masa:
- 1,5 kg kurczaka
- cebula
- pierś kurczaka
- 10 dag szpinaku
- 3 jajka
- kajzerka
- szklanka mleka
- 1/4 szklanki kremówki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
- jajko
- łyżka masła
Przygotowanie:
Reklama
- Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź. Kurczaka opłucz, zalej wodą i ugotuj. Wyjmij, ostudź, oddziel od kości. Cebulę pokrój i przesmaż na oleju. Kajzerkę namocz w mleku. Mięso, cebulę i odciśniętą kajzerkę zmiel w maszynce. Pierś przekrój wzdłuż na pół, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na oleju.
- Liście szpinaku sparz, osusz i owiń nimi piersi. Do masy mięsnej dodaj 3 żółtka i kremówkę. Dopraw solą. Dodaj pianę z białek. Foremkę keksową natłuść, wylep dno i boki 2/3 ciasta. Nałóż 1/2 farszu, piersi, przykryj resztą farszu. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij otworek, przykryj masę. Posmaruj żółtkiem z łyżką wody. Z reszty ciasta wykrój dowolne wzorki i udekoruj wierzch pasztetu.
- Pasztet piecz 2 godz. (180 st.).
Reklama
Reklama
Reklama