Reklama
Ilość kalorii: 480
Czas przygotowania: 210 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag margaryny
  • jajko n łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki wody
Reklama

Masa:

  • 1,5 kg kurczaka
  • cebula
  • pierś kurczaka
  • 10 dag szpinaku
  • 3 jajka
  • kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Dodatkowo:

  • jajko
  • łyżka masła
Przygotowanie:
Reklama
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź. Kurczaka opłucz, zalej wodą i ugotuj. Wyjmij, ostudź, oddziel od kości. Cebulę pokrój i przesmaż na oleju. Kajzerkę namocz w mleku. Mięso, cebulę i odciśniętą kajzerkę zmiel w maszynce. Pierś przekrój wzdłuż na pół, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na oleju.
  2. Liście szpinaku sparz, osusz i owiń nimi piersi. Do masy mięsnej dodaj 3 żółtka i kremówkę. Dopraw solą. Dodaj pianę z białek. Foremkę keksową natłuść, wylep dno i boki 2/3 ciasta. Nałóż 1/2 farszu, piersi, przykryj resztą farszu. Resztę ciasta rozwałkuj, wytnij otworek, przykryj masę. Posmaruj żółtkiem z łyżką wody. Z reszty ciasta wykrój dowolne wzorki i udekoruj wierzch pasztetu.
  3. Pasztet piecz 2 godz. (180 st.).
Reklama
Reklama
Reklama