Paella z owocami morza - przepis składniki i przygotowanie
Pyszne hiszpańskie danie: paella z owocami morza!

Opublikowano: 21.10.2016, 05:59
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 600 ml bulionu
 - 1/3 szklanki białego wina
 - pierś z kurczaka
 - 25 dag różnych owoców morza - krewetek, muli, itp.
 - 1,5 szklanki ryżu
 - czerwona papryka
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 cebule
 - 1/2 młodej cukinii
 - 20 dag pokrojonych pomidorów bez skórki
 - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
 - olej
 - 1/2 łyżeczki curry
 - sól
 - pieprz
 
Przygotowanie:
Zobacz przepis na paellę z owocami morza! To pyszne danie przeniesie cię prosto na Półwysep Iberyjski - słoneczny smak Hiszpanii!
- Mięso umyj, osusz i pokrój.
 - Dopraw solą, curry, papryką i pieprzem.
 - Czosnek, papryczkę oraz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
 - Cukinię pokrój.
 
- Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
 - Podsmaż kurczaka, aż stanie się złocisty.
 - Na tej samej patelni rozgrzej ponownie odrobinę oleju lub oliwy.
 - Dodaj paprykę i cukinię, smaż przez około 3-4 minuty.
 - Dodaj pozostałe warzywa, wlej wino, wymieszaj i gotuj przez mniej więcej 2 minuty, aż wino wyparuje.
 
Hiszpańska crema catalana - przepis
- Po chwili wsyp ryż i cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Uważaj, aby ryż nie przywarł do patelni!
 - Wlej na patelnię bulion, wszystko doprowadź do wrzenia.
 - Po 12 minutach dodaj kurczaka i lekko wymieszaj.
 - Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj jeszcze chwilę.
 - Następnie ułóż na ryżu owoce morza, ponownie przykryj i gotuj mniej więcej 12 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie naprawdę miękki.
 
Reklama
Reklama
Reklama

