Nori – ważny składnik sushi
Czym tak naprawdę jest nor? Dowiedz się skąd się bierze zielona otoczka sushi.

Nori zwane też czerwoną algą, czyli 海苔 to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów morskich. Nori dzieli się na trzy podstawowe typy: yaki nori - prażone na sucho, ajitsuke nori - suszone i przyprawiane, i tsukudani nori - mokre i przyprawiane. Najpopularniejsze jest prawdopodobnie nori prażone na sucho - materiał do owijania sushi, ale także składnik wielu dań gorących
Zobacz także: Jak sushi jeść wypada?
Glony są jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie, zawierają mikroelementy i minerały wody morskiej, takie jak wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan, miedź. Mają też niesamowitą zdolność gromadzenia ich we własnym wnętrzu w najbardziej przyswajalnej formie, zasymilowanej już przez organizm roślinny. Zawierają także witaminy A, B1, B2, B6, B9, C. 5 gramów glonów zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ww. witaminy i minerały.
Produkt spożywczy robi się poprzez zebranie wodorostów hodowanych w specjalnych "morskich farmach", oczyszczenie a następnie szatkowanie i suszenie ich w procesie przypominającym produkcję papieru, czego efektem finalnym są arkusze sprasowanych glonów wykorzystywanych m.in. do przyrządzania sushi.
Polecamy: Czy rozpoznajesz rodzaje sushi?