Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 10 gotowych muszli kukurydzianych do tacos,
  • 250 g mielonej wołowiny,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 dojrzałe awokado,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 limonka,

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 3 łyżki oleju roślinnego,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • śmietana 12% (do podania),

  • świeża kolendra (do podania),

  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  2. Po 2 minutach dodaj mieloną wołowinę, czosnek, paprykę i wszystkie przyprawy. Smaż kolejne 5 minut.
  3. W tym czasie przygotuj salsę - obierz awokado i pokrój w jak najdrobniejszą kostkę. Przełóż do miski i skrop sokiem z całej limonki (żeby nie sczerniało) oraz dodaj łyżkę oliwy z oliwek.
  4. Do awokado dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw na 2-3 minuty placki kukurydziane na tacos.
  6. Od razu po wyjęciu z piekarnika napełniaj tacos farszem z mięsa i warzyw.
  7. Podawaj meksykańskie tacos z kleksem śmietany i świeżą kolendrą.

Tacos serwowane jest najczęściej w formie przystawki. Od burrito różni się tym, że mięso jest bardziej suche, a placki bardziej sztywne.

fot. Tacos: przepis/Adobe Stock, pilipphoto

Czym wypełnić tacos?

Jeśli nie chcesz korzystać z przepisu na tradycyjny farsz do tacos, możesz zmodyfikować listę składników i przygotować nadzienie, które np. będzie mniej ostre. Być może nie lubisz jakiejś przyprawy i nie chcesz jej dodawać (np. kuminu albo kolendry) - również możesz z nich zrezygnować.

Podstawą farszu do tacos jest mielone mięso oraz świeże warzywa - sałata, pomidory, kukurydza.

Tacos: przepis na placki kukurydziane

Jeśli chcesz samodzielnie przygotować placki na tacos (tzw. muszle), wykorzystaj połączenie mąki pszennej i kukurydzianej oraz przyprawy. Przepis jest bardzo prosty, a wykonanie zajmie ci zaledwie kilka chwil.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • 100 ml mleka,
  • 2 łyżki masła (ok. 30 g),
  • oliwa lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Piekarnik nastaw na 160 stopni.
  2. Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiej do miski i dodaj sól.
  3. Dodaj wystudzone masło oraz mleko, wymieszaj szpatułką, a następnie zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  4. Jeśli będzie się mocno lepić, posyp odrobiną mąki pszennej. Gotowe ciasto musi łatwo odchodzić od dłoni.
  5. Zawiń je w folię i odstaw na pół godziny, a następnie podziel ciasto na 6 równych części.
  6. Każdą z nich rozwałkuj na placek średniej grubości (nie może być tak cienki, jak w przypadku naleśników).
  7. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i kładź po jednym placku taco. Smaż bardzo krótko, aby jedynie się zarumienił. Musi nadal być miękki.
  8. Ważne: gotowe placki tacos nie mogą przestygnąć, zanim skończysz je wszystkie smażyć, dlatego trzymaj je pod przykryciem.
  9. Kiedy już usmażysz wszystkie placki, każdy z nich złóż na pół i zawieś na kratce w rozgrzanym piekarniku.
  10. Każdy placek wieszaj na dwóch drucikach kratki, aby w środku zmieścił się farsz.
  11. Piecz ok. 15 minut, w tym czasie muszle do tacos staną się twarde i chrupiące.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 16.06.2020.

Reklama

Czytaj także:
Szybkie przekąski na mecz
Jak zrobić deskę serów?
Przekąski z tortilli

Reklama
Reklama
Reklama