Matoke - tłuczone zielone banany
W Kenii wegetariańscy smakosze również odnajdą dla siebie wyśmienite potrawy. Można do nich zaliczyć matoke, czyli tłuczone,zielone banany, jedzone jako przystawka lub dodatek do innych dań.

Swoim wyglądem przypominają raczej tłuczone ziemniaki, jednak w rzeczywistości są to banany, tylko odpowiednio przerobione. Nieugotowane matoke mają biały kolor i są twarde. Natomiast gotowanie zmienia ich kolor na żółty i przez to stają się również miękkie.
Z matoke można wykonać przepyszną zupę. Jest ona typowym daniem Ugandy, ale z czasem przepis na nią przejęli również mieszkańcy Kenii, którzy obecnie szalenie za nią przepadają. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, zatem w niedługim czasie można wyczarować na naszym stole wyśmienitą, afrykańską potrawę. Poniżej podajemy przepis.
Zobacz także: Bobotie - smakowita zapiekanka z RPA
Składniki:
- 8 zielonych bananów
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1/2 garści liści kolendry
- 1 peperonico
- 2 szklanki rosołu wołowego
Wykonanie:
- Obieramy banany i zanurzamy je na 2 minuty w ciepłej wodzie z sokiem z cytryny.
- Rozpuszczamy masło w dużym garnku. Następnie dodajemy do niego pokrojoną cebulę, całe peperoncino oraz kolendrę i smażymy przez 3 minuty.
- Dodajemy do garnka zielone banany i zalewamy to wszystko 2 szklankami rosołu.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 30-35 minut. Podajemy na ciepło.
Często same rozgniecione zielone banany podaje się jako dodatek do sałatek lub dań mięsnych.
Zobacz także: Kartoflanka z curry