Marynaty do mięs na grilla: garść pomysłów na idealne grillowanie
Marynaty do mięs na grilla muszą nasycać mięso kompozycją smaków - kluczowe są tu takie składniki, jak miód, musztarda, olej oraz przyprawy. Marynata do ryb i owoców morza z grilla bazuje na oliwie, sosie sojowym lub cytrynie. Aby idealnie przygotować mięso na grilla, musisz wiedzieć, co warto ze sobą łączyć.

Najlepsze marynaty do mięs na grilla to takie, które sprawiają, że danie jest soczyste, rozpływa się w ustach, a dodatkowo nadaje intensywny smak, który kojarzy się ze słonecznymi dniami i wieczornym grillowaniem. Marynata do karkówki czy kurczaka z grilla, to podstawa udanego i smacznego grillowania.
Spis treści:
- Jakie mięsa są najlepsze do marynowania?
- Jakie marynaty do mięs na grilla są najlepsze?
- Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla
- Marynata do żeberek z grilla
- Marynata do kurczaka z grilla
- Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku
- Marynata do krewetek z grilla
- Marynata do ryby z grilla
Jakie mięsa są najlepsze do marynowania?
Marynaty do mięs na grilla warto dopasować do określonego typu mięs i wiedzieć, które z nich w ogóle się do tego nadają. Do marynowania doskonale sprawdzi się karczek bez kości, piersi drobiowe, schab, wołowina, żeberka, skrzydełka, nóżki. Idealnie pasują również ryby i owoce morza. W szczególny sposób muszą być marynowane mięsa czerwone, ponieważ przed upieczeniem powinny skruszeć.
Ryby, i owoce morza marynujemy właściwie po to, by nadać im smaku i aromatu. Marynata do kurczaka nadaje dodatkowo szlachetniejszego posmaku. Warto wiedzieć, jak dobrać marynatę do mięs.
Jak marynować mięso na grilla?
Zaprawy do grillowanych potraw mogą być przeróżne — ostre, łagodne, z alkoholem. Niemniej jednak podstawą dobrej marynaty do mięs na grilla jest oliwa lub olej oraz sok z cytryny albo ocet. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną, dzięki czemu przyprawy i zioła łatwiej wnikną do środka mięsa.
Pamiętaj, żeby mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do marynaty. Jeśli to zrobisz, utraci ono swoją soczystość i będzie źle się grillować. Mięso na grilla powinniśmy marynować minimum 12 godzin. Idealnie byłoby nawet całą dobę przed grillowaniem — im dłużej będzie trwało marynowanie, tym bardziej intensywny będzie smak i aromat. Należy również pamiętać, aby w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie przemieszać, tak by każda jego część nabrała smaku.
W przygotowywaniu marynat można eksperymentować na wszelkie sposoby, więc warto szukać, łączyć różne składniki i opracować swoją własną, unikatową recepturę na marynatę do potraw z grilla, ale jeżeli nie macie do tego weny twórczej, to możecie zajrzeć do naszych sprawdzonych propozycji.
Marynata miodowo-musztardowa do karkówki z grilla
Składniki:
- 4 łyżki musztardy, np. sarepskiej lub francuskiej,
- 2,5 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki oleju roślinnego,
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
- Miód, olej i musztardę wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Marynatę do karkówki z grilla dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Karkówkę na grilla marynuj co najmniej godzinę przez grillowaniem.

fot. Marynata do karkówki z grilla/Adobe Stock, Maciej
Marynata do żeberek z grilla
Składniki:
- pół szklanki piwa,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- pół łyżeczki pieprzu cayenne,
- łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki zmielonego kminku,
- łyżeczka soli,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy suche wymieszaj w misce.
- Oliwę z oliwek, miód oraz piwo wymieszaj w osobnej misce, następnie dopraw mieszankę przyprawami.
- Żeberka posmaruj marynatą do mięs na grilla, a potem wstaw do lodówki na dzień przed grillowaniem.

fot. Marynata do żeberek z grilla/Adobe Stock, season
Marynata do kurczaka z grilla
Składniki:
- cebula,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 8 łyżek oleju,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżeczki estragonu,
- 2 łyżeczki mielonej papryki.
Sposób przygotowania:
- Cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z przyprawami.
- Składniki mokre wymieszaj i dodaj do cebuli.
- Marynatę do kurczaka z grilla mieszaj do połączenia się składników i posmaruj nią drób.
- Piersi z kurczaka marynuj przez kilka godzin od czasu do czasu obracając w lodówce.

fot. Marynata do kurczaka z grilla/Adobe Stock, shaiith
Marynata do skrzydełek z grilla po amerykańsku
Składniki:
- szklanka keczupu,
- 6 łyżek oleju,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty do skrzydełek na grilla dokładnie wymieszaj.
- Skrzydełka przed grillowaniem pozostaw w marynacie na 12 godzin pod przykryciem w lodówce.

Marynata do krewetek z grilla
Składniki:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 lampka białego wina,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
- Krewetki oczyść i umieścić w misce, zalej marynatą.
- Pozostaw krewetki w marynacie w temperaturze pokojowej przez około 3 godziny, kilkukrotnie mieszając.
- Gotowe krewetki w marynacie do grilla nadziewaj na patyczki do szaszłyków.

fot. Marynata do krewetek z grilla/Adobe Stock, Joshua Resnick
Marynata do ryby z grilla
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- sok z cytryny,
- świeży koperek,
- sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Pęczek koperku drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki marynaty do ryby z grilla dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany koperek.
- Łososia natrzyj dokładnie z obydwu stron, włożyć do miski i zalej resztą marynaty.
- Łososia pozostaw w marynacie na 4 godziny.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.04.2012.
Czytaj także: Szybkie sałatki do potraw z grilla