Łosoś z piekarnika - przepis
Przed włożeniem do piekarnika rybę warto obsmażyć na patelni z masłem. Dzięki temu będzie ładnie zrumieniona. Skróć jednak wtedy czas pieczenia o 10 min.
Opublikowano: 27.03.2013, 06:55
Reklama
Ilość kalorii: 435
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- ok. 1,5 kg fileta z łososia
- 1 limonka
- ok. 7 dag masła
- pół pęczka koperku
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Filet oczyść z ości i skóry. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z limonki, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Gałązki koperku dokładnie opłucz, osusz.
- Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj masłem. Wyłóż gałązkami koperku.
- Włóż do niego porcje łososia, obłóż kawałkami pozostałego masła. Nałóż pokrywę. Łososia piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C
- Upieczonego podawaj z cząstkami cytryny. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ugotowany na sypko ryż (możesz połączyć dwa rodzaje – biały i dziki, dzięki czemu uatrakcyjnisz wygląd dania).
Reklama
Przepis z "Przyjaciółki"
Zobacz video, jak przygotować łososia ze szpinakiem:
Reklama
Reklama
Reklama