Reklama
Ilość kalorii: 435
Czas przygotowania: 40 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • ok. 1,5 kg fileta z łososia
  • 1 limonka
  • ok. 7 dag masła
  • pół pęczka koperku
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Filet oczyść z ości i skóry. Opłucz, osusz, pokrój na porcje. Skrop sokiem wyciśniętym z limonki, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Gałązki koperku dokładnie opłucz, osusz.
  3. Dno żaroodpornego naczynia wysmaruj masłem. Wyłóż gałązkami koperku.
  4. Włóż do niego porcje łososia, obłóż kawałkami pozostałego masła. Nałóż pokrywę. Łososia piecz ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 st. C
  5. Upieczonego podawaj z cząstkami cytryny. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie ugotowany na sypko ryż (możesz połączyć dwa rodzaje – biały i dziki, dzięki czemu uatrakcyjnisz wygląd dania).
Reklama

Przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz video, jak przygotować łososia ze szpinakiem:

Reklama
Reklama
Reklama