Kłopoty z bakłażanem
Wygląda bosko… błyszczący, krągły, fioletowo odróżniający się od reszty warzywniaka. Większy problem jest, gdy od tego podziwiania nabierzemy apetytu…

Wygląda bosko… błyszczący, krągły, fioletowo odróżniający się od reszty warzywniaka. Większy problem jest, gdy od tego podziwiania nabierzemy apetytu…
Bakłażana nie da się potraktować jak warzywko – obrać, ugotować i polać masełkiem. Smażony czy grillowany jest już rewelacją, ale też potwornie dużo pochłania przy tym oleju. Wrzucając kilka plastrów na patelnię po chwili nie mamy ani kropli tłuszczu, a bakłażan wciąż krzyczy o jeszcze… Tym sposobem można dojść do cholesterolowej tragedii… Nie dolewać więcej, tylko pozwolić mu się doprażyć? Będzie przypalony, gorzki w smaku - żaden rarytas.

Wszystko z powodu składu chemicznego tego fioletowego owocu (systematycznie rzecz ujmując) – bogaty w saponiny ma naturalną skłonność do picia… szczególnie tłuszczów. A jak dodać do tego gąbczastą teksturę, to właściwie studnia bez dna. W krajach wschodnich faktycznie też przyrządza się zwykle bakłażana w wersji tradycyjnej, przy której olej ścieka jedzącemu po brodzie. Jakkolwiek pyszne i mięsiste, to jedzenie można zastąpić nowocześniejszymi, zdrowszymi pomysłami.
Generalnie najlepsze rezultaty przynosi pędzlowanie – plaster bakłażana smaruje się olejem przy pomocy pędzelka z obu stron i tak zakonserwowany smaży na beztłuszczowej patelni lub piecze na grillu. Pożądany efekt to chrupiąca skórka i miękkie, prawie kremowe wnętrze. Idealny pomysł do kanapki na ciepło.
Istnieje również teoria soli – pokrojonego na plastry bakłażana obsypuje się solą i odstawia na pół godziny, aby wyciągnąć z niego wodę. Taki odsączony smaży się już ewidentnie lepiej i oszczędniej, aczkolwiek daje też nieco bardziej gorzki posmaczek, który wszak łatwo zrównoważyć czosnkiem.
Roladki z mozarellą
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 150 g szynki w plasterkach (najlepiej parmeńskiej),
- 200 g mozarelli,
- 3 łyżki startego parmezanu,
- 250 g puree pomidorowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 100 ml oleju,
- 2 szczypty cukru,
- sól, pieprz.
Bakłażan kroimy w jednocentymetrowe plastry na długość (ok. 12). Solimy z dwóch stron i odstawiamy na pół godziny. Mozarellę kroimy w 24 słupki, szynkę na 12 kawałków. Odciskamy bakłażan z płynu, opiekamy na patelnie 3-4 minuty, z odrobiną oleju i osuszamy na ręczniku papierowym z tłuszczu. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni.
Na każdym płacie bakłażana umieszczamy plaster szynki i po słupku mozarelli na każdym końcu. Zwijamy do wewnątrz z obu końców i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość polewamy puree pomidorowym i posypujemy parmezanem. Pieczemy ok. 10-15 minut.
Kawior z bakłażana
Składniki:
- 3 bakłażany,
- 100 g wypestkowanych czarnych oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cytryna,
- sól, pieprz
Wykonanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż na połówki, układamy na lekko natłuszczonej blasze i grillujemy w piekarniku ok. 30 minut. Po kwadransie obracamy. Po wyjęciu z pieca łyżeczką wydrążamy miąższ i miksujemy go na miazgę (można ubić widelcem). Dolewamy oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu i jeszcze raz intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone drobno oliwki. Mieszamy i serwujemy na zimno z chlebem.