Kapusta jak malowana
Nasycone fiolety przecięte białymi żyłkami, cała paleta zieleni - kto mówił, że zima jest biała? Kapuściane głowy na moim ulubionym targu, jak ubrane w balowe suknie panny. Liście karbowane i gładkie, cóż za wybór...

Nasycone fiolety przecięte białymi żyłkami, cała paleta zieleni - kto mówił, że zima jest biała? Kapuściane głowy na moim ulubionym targu, jak ubrane w balowe suknie panny. Liście karbowane i gładkie, cóż za wybór...

[CMS_PAGE_BREAK:Pieczona czerwona kapusta z orzechami i karmelizowaną cebulą]
 
Pieczona czerwona kapusta z orzechami i karmelizowaną cebulą
	1 główka czerwonej kapusty (ok. 2 kg)
	2 czerwone cebule
	2 łyżki brązowego cukru
	2 łyżki octu winnego
	1 laska cynamonu
	2 liście laurowe
	2 szklanki soku jabłkowego
	garść obranych orzechów włoskich
	3 łyżki oleju słonecznikowego
	sól i świeżo mielony pieprz
	Cebulę pokroić w piórka. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodać cukier, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Cebulę zalać sokiem, dodać ocet, cynamon, liście laurowe i orzechy. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Kapustę pokroić w cząstki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem cebulowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 45 minut. Podczas pieczenia, co jakiś czas polewać kapustę sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę w towarzystwie sera pleśniowego lub dodatek do pieczeni.

[CMS_PAGE_BREAK:Kapusta zapiekana z tymiankiem i kiełbasą z dzika]
 
Kapusta zapiekana z tymiankiem i kiełbasą z dzika
	główka kapusty ok. 2 ½ kg
	3 średniej wielkości cebule
	150 g suszonych pomidorów
	200 ml czerwonego wytrawnego wina
	200 g kiełbasy z dzika lub innej
	4 łyżki oleju słonecznikowego
	1 łyżeczka suszonego tymianku
	sól
	świeżo mielony pieprz
	Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę ze szczypta soli, dodać kapustę, smażyć razem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pomidory, wino i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Potrawę doprawić tymiankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 st.C ok. 45 minut.

	Tekst: Beata Lipov/ Zdjęcia: Lubomir Lipov
[CMS_PAGE_BREAK:Lawendowy Dom]
 
Lawendowy Dom

Przepisy i zdjęcia pochodzą z nowo powstałego magazynu internetowego "Lawendowy Dom", którego pomysłodawczynią jest Beata Lipov - autorka książek kulinarnych, książek poradnikowych i założycielka popularnego bloga "Lawendowy Dom... od kuchni", która postanowiła przenieść na łamy magazynu niezobowiązującą domową atmosferę.
Pierwszy numer kwartalnika "Lawendowy Dom" miał swoją premierę wraz z początkiem grudnia 2010 roku.

