Kalafior z sosem beszamelowym
Kalafior umyć, oczyścić. Gotować przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. Następnie odsączyć.

Składniki

1 średni kalafior
Sposób przygotowania
Kalafior umyć, oczyścić. Gotować przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. Następnie odsączyć.
Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć.
Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.
Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając.
Sos musi być dość gęsty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polać sosem.
Posypać tartym serem i gałką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.