Reklama

Składniki

Reklama

1 średni kalafior

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. tartego żółtego sera
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • tłuszcz od smarowania naczynia
  • Sposób przygotowania

    Kalafior umyć, oczyścić. Gotować przez ok. 10 minut w mocno osolonej wodzie. Następnie odsączyć.

    Kalafior musi być średnio mięki, nie może się rozpadać. Dokładnie odsączyć.
    Przygotować beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia.

    Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając.

    Sos musi być dość gęsty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

    Okrągłe naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polać sosem.

    Reklama

    Posypać tartym serem i gałką. Zapiekać przez 35 - 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

    Reklama
    Reklama
    Reklama