Jogurtowa babka wielkanocna z owocami - przepis
Lekka, owocowa babka wielkanocna na pewno zachwyci niejedno podniebienie. Przedstawiamy przepis na jogurtową babkę z owocami.

Opublikowano: 11.03.2013, 13:48
Reklama

Babka z owocami
Składniki
Reklama
- 250 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mieszanki malin, truskawek, jagód (mogą być mrożone)
- 2 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 połówki gruszki z puszki
Reklama
Zobacz także: Dekoracje wielkanocnych ciast
Przygotowanie
Rozpuszczamy i studzimy masło. Jajka ucieramy z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Do powstałej masy jajecznej dodajemy jogurt. Cały czas mieszając, powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie rozpuszczone masło. Na dnie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy układamy odsączone i pokrojone owoce. Pieczemy w temperaturze 170 °C przez ok. 50 minut.
Zobacz także: Symbole Wielkanocy czyli Baranek, Babka i spółka
Reklama
Reklama
Reklama