Jak się w Chile przyrządza mięsa?
W Chile mięso najczęściej przyrządza się na grillu. Miłośnicy mięsa na pewno znajdą tu coś dla siebie, choć nie powinni nastawiać się na zbyt wyszukane potrawy.

Ulubione grillowanie
Chilijczycy jedzą sporo mięsa, nie ograniczając się do jednego rodzaju, ale preferują dość proste sposoby ich przyrządzania. Najczęściej smażą lub grillują i takich grillowanych kąsków nie zabraknie na pewno w żadnym chilijskim domu czy restauracji. Grillowanym mięsom zazwyczaj towarzyszą rozmaite, dość pikantne i wyraziste sosy. Często też kawałki wołowiny dorzuca się do innych dań o charakterze nie tylko mięsnym, na przykład do cazueli, czyli rosołu, do zapiekanego w ziemnej norze curanto, a także do zapiekanki pastel de choclo, gdzie pod warstwą kukurydzy nie może zabraknąć kawałków wołowiny.
Zobacz także: Grillowanie - jak przygotować proste sosy do mięs?
Stek z dodatkiem
Wśród popularnych pomysłów na wołowinę jest potrawa o nazwie lomo a lo pobre. Jest to najczęściej duży stek wołowy, na którym układa się jajko sadzone. Czasami dorzuca się też do tego frytki, zdarza się, że mięso kroi się i na pokrojonych kawałkach usadza jajko. Chilijska propozycją są też kanapki z wołowiną, w których poza dobrze wysmażonym stekiem znajduje się też ser oraz sos na bazie octu winnego, czosnku, chili i kminku. Całość bywa na końcu jeszcze lekko grillowana.
Drobiowy obiad
Na chilijskich stołach nie brak też dań drobiowych. Najczęściej kurczak również jest grillowany lub smażony. Jedną z chętniej przygotowywanych potraw jest pollo con arroz, czyli kurczak z ryżem. Drobiowe kawałki znajdują się też w większości potraw, które słyną z tego, że jest w nich bogactwo składników, czyli rozmaite zapiekanki i zupy. Zwykle spotykają się tam z wołowiną, na przykład w pastel de choclo, a nierzadko też z rybami, jak w przypadku curanto.
Zobacz także: Jak jeść potrawy mięsne?