Jak przygotować angielską kartoflankę?
Kartoflanka jest bardzo sycącą zupą, doskonałą jako samodzielne, rozgrzewające danie na chłodne wieczory, a także jako pierwsze danie na piątkowy obiad. Oto jak przygotowujemy prawdziwą angielską kartoflankę.

Gęste, rybne kartoflanki to dość popularna potrawa kuchni angielskiej. Charakteryzują się tym, że dodaje się do nich mleko. I są bardzo smaczne.
Aby przygotować taką zupę będziesz potrzebować:
- 3 oskrobane i pokrojone w kostkę ziemniaki;
- 1 dużą cebulę pokrojoną w kostkę;
- trochę oliwy lub masła;
- 2 upieczone dzwonka z łososia (mogą być też filety, jeśli nie masz czasu na pieczenie – możesz łososia podgotować, ale tak, żeby się nie rozpadł, a wywar dodać koniecznie do kartoflanki);
- mleko – ok. ½ litra;
- 3 sztuki świeżej kukurydzy w kolbach (jeśli nie masz – użyj kukurydzy z 1 większej puszki);
- sól, biały pieprz i gałka muszkatałowa;
- pietruszka lub koperek.
Zobacz także: Zupy po portugalsku - krok po kroku
Na dno garnka wylej trochę oliwy lub daj dużą łyżkę masła i podsmaż na tym cebulę.
Gdy warzywo zrumieni się już, dodaj ziemniaki i zalej całość wodą, ale tylko tyle, żeby dobrze zakryć ziemniaki. Gotuj. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodaj kukurydzę, ewentualnie wywar rybny (jeśli gotowałaś łososia) i zalej mlekiem. Kartoflanka będzie gęstą zupą, ale jeśli uważasz, że płynów jest za mało – wlej trochę więcej wody lub bulionu.
Gdy całość będzie miękka, dodaj kawałki łososia, obranego z ości. Jeśli piekłaś rybę – koniecznie wlej również sos spod pieczenia. Uwaga na ości w zupie – pilnujmy, aby ich tam nie było. Wszelkie płyny spod ryb warto podczas wlewania przecedzać przez sito.
Na koniec doprawiamy zupę solę, pieprzem i gałką muszkatałową (nie żałujmy jej). Podajemy posypaną koperkiem lub pietruszką. Zupa powinna być bardzo gęsta.
Zobacz także: Jak wykonać pyszne greckie zupy?